ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 13:45

İngiltere'de "zorunlu oy kullanma" tartışılıyor

İngilterede "zorunlu oy kullanma" tartışılıyor

Demokrasinin beşiği olmakla övünen İngiltere'de, vatandaşların seçimlere katılımını arttırmayı hedefleyen "zorunlu oy kullanma" önerisi tartışılıyor.


İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nın Siyasal ve Anayasal Reform Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, halkın seçimlere katılımının arttırılması için "zorunlu oy kullanma", "akıllı cep telefonları da kullanılmak üzere, internet üzerinden oy verme", "Seçim günü de dahil olmak üzere oy kullanabilmek için hızlı kayıt olanakları","seçim gününün resmi tatil olması", "oy pusulasına 'hiçbiri' seçeneğinin konulması" ile "16 yaş ve üzerindeki gençlerin oy kullanabilmeleri", komisyon üyeleri tarafından oy birliğiyle hazırlanan öneriler arasında yer alıyor.

Komisyondaki bazı milletvekilleri oy vermenin "zorunlu" hale getirilmesi için hükümete çağrıda bulunurken, bazı milletvekilleri ise oy vermeyi "zorunlu" kılmanın ülkeyi demokrasi krizine sürükleyeceğini, demokraside "zorunlu oy kullanma"nın demokratik olmadığını savunuyor.

"Zorunlu oy kullanma" önerisiyle ikiye bölünen İngiliz parlamenterler, hükümete yaptıkları çağrıda, bu fikrin detaylıca incelenmesi ve Avam Kamarası'nda oylamaya sunulmasını talep etti. Parlamentoda oylanması gerektiği düşünülen bir başka öneri ise "oy pusulasında 'hiçbiri' seçeneğinin yer alması" oldu.

Bugün yayınlanan raporla ilgili açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı, muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Graham Allen, "Eğer seçimleri daha erişilebilir hale getirebilmek ve seçimlerin oylamaya değer olduğu konusunda ikna edici olabilmek için acil olarak harekete geçmezsek, demokrasimiz krizle karşı karşıya kalacak" dedi.

MİLYONLARCA İNSAN KAYDINI BİLE YAPTIRMADI

2010 yılında ülkede düzenlenen genel seçimlere katılım oranının yüzde 65'te kaldığını hatırlatan Allen, "Yaklaşık 16 milyon kişi oy vermemeyi tercih etti. Milyonlarca insan oy kullanmak için kaydını bile yaptırmadı. Bu modern bir demokrasi için kabul edilemez bir durum" dedi.

Allen, dikkatleri eylül ayında İskoçya'da yapılan tarihi bağımsızlık referandumuna yönelik katılıma çekerek, "Referanduma katılım yüzde 85 oldu. Bu insanların konuyu önemsediğini ve değişikliğin gerçekleşebileceğine inandıklarını gösteriyor. Bundan ders alınmalı ve tüm diğer seçimlerde uygulanmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, kabine sözcülüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, halkın oylarını kullanabilmeleri için sisteme kaydolmaya teşvik edilmeleri kapsamında İngiliz hükümetinin ulusal örgütler ile yerel yetkililere 4,2 milyon sterlin sağladığı kaydedildi.

İskoç ile İngiliz hükümetleri arasında iki yıl önce imzalanan Edinburgh Anlaşmasıyla, 16 yaş ve üzerindeki gençlerin oy kullanabilmelerine karar verilmiş, böylece Birleşik Krallık genelinde ilk defa 18 yaş altındaki İskoç gençler, ülke için kritik öneme sahip bir konu üzerinde söz sahibi olmuştu.

Bu arada İngiltere'de bir sonraki genel seçim 7 Mayıs 2015'te yapılacak.

"Zorunlu oy kullanma" dünya genelinde 10 kadar ülkede uygulanıyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER