ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Kasım 2014 Cumartesi 16:48

İngiltere'de AB sınırları tartışması

İngilterede AB sınırları tartışması

Dışişleri Bakanı Hammond: "İngiltere ancak AB'den ayrılarak sınırlarını kontrol edebilir"


İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, sınırlarında kontrol sağlanamazsa ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmaya hazır olduğunu söyledi. 

İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan Hammond, AB ülkeleri arasındaki serbest dolaşıma sınırlama getirilmesi gerektiğini kaydederek, "AB ile yürütülecek müzakereler başarısız olursa, hükümet Brüksel'e gerekirse müzakere masasından kalkılabileceğini söyleyecek. İngiltere ancak AB'den ayrılarak sınırlarını kontrol edebilir" dedi. 

Kontrolsüz sınırların İngiltere'nin birlikten ayrılmasına neden olacağını dile getiren ve AB'ye şüpheyle bakan görüşleriyle bilinen Muhafazakar Partili Hammond, serbest dolaşıma sınırlama getirilmesi konusunu Avrupalı muhataplarıyla konuştuğunu ancak asıl müzakerelerin gelecek yılki genel seçimden sonra yapılacağını dile getirdi. 

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron, gelecek yıl mayıs ayında yapılacak genel seçimi kazanması halinde AB ile ilişkilerde müzakereler yürütmek ve 2017 yılının sonuna kadar birlikten ayrılmakla ilgili referandum yapmak istiyor.

Cameron, yürütülecek müzakereler çerçevesinde AB göçüne ve AB ülkelerinden gelen göçmenlerin İngiltere'deki devlet yardımlarından faydalanmalarına sınırlamalar getirilmesi gerektiğini savunuyor.

İngiliz hükümetinin AB'de serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesi yönündeki görüşü, Almanya gibi diğer birlik ülkeleri arasında AB'nin temel kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle tepki çekiyor.

Cameron ve partisi Muhafazakarların son dönemde artan AB karşıtı görüşleri, gelecek hafta Rochester ve Strood bölgesinde yapılacak ara seçimle ve gelecek yıl mayıs ayında yapılacak genel seçimle ilişkilendiriliyor. İngiltere'de AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'ne (UKIP), Muhafazakar Parti'nin tabanından kaymalar olduğu biliniyor. 

İngiltere Başbakanı Cameron'ın, bu yıl sona ermeden UKIP'e kaptırdığı oyları geri kazanma umuduyla AB ve göçmen politikalarıyla ilgili bir konuşma yapması bekleniyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER