ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Ocak 2017 Salı 17:02

İngiltere adım adım AB'den kopuyor

İngiltere adım adım ABden kopuyor

İngiltere'nin Brexit Bakanı Davis: Kısa bir süre içinde hükümete 50. maddeyi işletme yetkisi veren bir yasa tasarısını parlamentoya sunacağız.


İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis, ülkenin Avrupa Birliğinden (AB) çıkışı (Brexit) için hükümete yetki verecek yeni bir yasa tasarısının önümüzdeki günlerde parlamentoya getirileceğini söyledi.

İngiliz bakan, bugün Anayasa Mahkemesinin, Yüksek Mahkemenin verdiği "Brexit müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağı" kararına ilişkin parlamentoda açıklamalarda bulundu.

Mahkemenin kararına hükümetin saygı duyduğunu ifade eden Davis, AB ile ayrılık müzakerelerini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin planlandığı gibi mart sonunda işletilmesi için hükümetin, milletvekilleri ve lordlarla birlikte çalışacağını bildirdi. Davis ayrıca hükümete Brexit sürecini başlatma yetkisi verecek yeni bir yasa tasarısının (50. madde yasa tasarısı) önümüzdeki günlerde parlamentoya getirileceğini aktardı.

"Kısa bir süre içinde hükümete 50. maddeyi işletme yetkisi veren bir yasa tasarısını parlamentoya sunacağız. Bu, İngiltere'nin AB’den ayrılıp ayrılmayacağıyla ilgili bir yasa tasarısı olmayacak çünkü bu karar zaten İngiltere halkı tarafından verildi." diyen Davis, söz konusu yeni "tasarının olabildiğince anlaşılabilir şekilde" hazırlanacağını söyledi.

50. maddenin işletilmesinin geri dönülmez bir süreci başlatacağı, bu nedenle de hükümetin Brexit stratejisiyle ilgili parlamentoya detaylı bilgi içeren bir belge de sunması gerektiği eleştirilerine yanıt veren İngiliz bakan, Brexit konusunda geri dönülmez noktanın 23 Haziran olduğunu söyledi. "Geri dönülmez noktayı geçtik" ifadesini kullanan Davis, hükümetin bu konuda fikir değiştirmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

2 yıl içinde AB'den tamamen kopacak

Anayasa Mahkemesi, ülkedeki Brexit sürecini hükümetin mi yoksa parlamentonun mu başlatması gerektiği tartışmasına son veren kararını bu sabah açıklamıştı. Karara göre, Brexit sürecini resmen başlatacak 50. maddeyi işletme hakkı Westminister’daki merkezi parlamentoya verilmişti.

İngiliz hükümetinin, Avrupa Birliğinden çıkış sürecini resmen başlatacak 50. maddeyi mart ayı sonunda işletmesi bekleniyordu. Müzakere sürecinin en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER