ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ekim 2014 Pazartesi 20:29

İngiltere, AB katkısını ödemiyor

İngiltere, AB katkısını ödemiyor

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği'nin talep ettiği 2,1 milyar avroluk ortak bütçe katkısını ödemeyeceğini yineledi.


İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği'nin (AB) talep ettiği 2,1 milyar avroluk ortak bütçe katkısını ödemeyeceğini yineledi. 

Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nı, geçen hafta Brüksel'de katıldığı ve bütçe konusunda kriz yaşanan AB zirvesiyle ilgili bilgilendirdi. 

İngiliz ekonomisinin birçok Avrupa ülkesinin ekonomisine göre daha hızlı büyüdüğünü, dolayısıyla İngiltere'den ortak bütçeye daha fazla katkı yapmasının talep edilmesinin sürpriz olmadığını ifade eden Cameron, "Ancak hiçbir zaman bizden 2,1 milyar avro talep edilmemişti. Bu miktar kesinlikle kabul edilemez. Talep edilen miktar, İngiliz vergi mükelleflerinin parasıdır. Dolayısıyla bu miktar incelenmelidir" dedi. 

Cameron, İngiltere'nin 1 Aralık'ta AB'ye 2,1 milyar avro ödemeyeceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bu miktardaki bir talebi reddediyoruz. Kullanılan metodolojileri, istatistikleri sorgulayacağız ve inceleyeceğiz. AB'nin değişmesi ve tekrar güven kazanması gerekiyor. Ulusal çıkarlarımızı savunmaya devam edeceğiz. AB'nin önümüzdeki yıllarda reforma tabi tutulmasını sağlayacağız. 2017 yılının sonunda Brüksel değil, İngiliz halkı AB'de kalıp kalmamamız gerektiğine karar verecek."    

David Cameron, İngiltere'nin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 yılının sonuna kadar referanduma götürmek istiyor. AB ile ilişkilerin reforma ihtiyacı olduğunu savunan Cameron, Brüksel'in elinde fazla yetki olduğunu iddia ediyor. 

"Ceza gelebilir"

Bu arada, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Bütçeden Sorumlu Komiseri Jacek Dominik, İngiltere’nin AB bütçesini tartışmaya açmasının "pandoranın kutusunu açmak" anlamına geldiğini kaydederek, 2,1 milyar avronun zamanında ödenmemesi halinde ceza uygulanabileceğini söyledi.

İngiltere’nin 1 Aralık'a kadar bütçeye katkıda bulunmaması halinde nasıl bir yol izleneceğine ilişkin ise Dominik, ödemenin yapılmaması halinde İngiltere’ye resmi bir mektup gönderilerek gecikmenin nedeninin sorulacağını ifade etti. Dominik, İngiltere’nin resmi bilgilendirme mektubuna cevap vermemesi halinde ise Komisyonunun İngiltere'ye ceza uygulayabileceğini belirtti.

AB geçen hafta yaptığı açıklamayla bu yılın bütçesine katkıda bulunması için 9 üye ülkeye 3,2 milyar avronun üzerinde fatura çıkarmıştı. AB en ağır faturayı ise gelişmiş ekonomiler içerisinde en hızlı büyüme kaydeden İngiltere’ye kesmişti.

İngiltere’den 1 Aralık'a kadar AB ortak bütçesine 2,1 milyar avro ödeme yapması talep edilirken, İngiltere Başbakanı Cameron, bu miktarın 1 Aralık'a kadar ödenmeyeceğini açıklamıştı. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER