ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Kasım 2014 Cumartesi 17:11

İlk kez bir Türk kadın milletvekili seçildi

İlk kez bir Türk kadın milletvekili seçildi

Victoria eyaletindeki seçimlerde parlamentoya girmeyi başaran 3 Türk milletvekilinden biri Nazlı Süleyman oldu.


 Avustralya'nın Victoria eyaletinde yapılan seçimlerde milletvekilliğine aday olan Adem Kubilay Somyürek ve Hamdi (John) Eren tekrar seçilme başarısını gösterirken, ilk kez aday olan Nazlı (Natalie) Süleyman eyalet parlamentosuna giren ilk Türk kadın milletvekili olmayı başardı.

Victoria eyaletinde ana muhalefette bulunan Avustralya İşçi Partisi’nden aday olan Adem Kubilay Somyürek, Dandenong bölgesinden Victoria Eyalet Parlamentosu üst meclis üyeliğine seçildi. Hamdi Eren, Lara bölgesinden; Nazlı Süleyman ise St. Albans bölgesinden alt mecliste milletvekili olarak görev yapacak.

Nazlı Süleyman, seçimler sonucunda Avustralya’da milletvekili seçilen ilk Türk kadın olmayı başararak tarihe geçti. Avustralya İçi Partisi’nde 20 yıldır görev yapan 40 yaşındaki siyasetçi Nazlı Süleyman, Melbourne Brimbank Belediyesi’nde üç yıl belediye başkanlığı olmak üzere 10 yıl belediye meclis üyeliği görevinde bulundu. Victoria Üniversitesi Sanat ve Siyaset Bölümü mezunu olan Süleyman, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Avustralya’ya göç eden bir Türk ailenin kızı.

Avustralya’nın ilk Türk kadın milletvekili olarak AA muhabirine konuşan Süleyman, "Çok mutluyum. Victoria parlamentosuna seçilen ilk bayan olmak çok gurur verici. Herkese teşekkür ederim. Bugün 43 bin kişi oylamaya gitti ve beni seçtikleri için çok memnunum" dedi. Nazlı Süleyman, yaklaşık bir yıldır sürdürdükleri seçim kampanyasına gönüllülerin çok önemli katkı yaptığını belirtti. 

Seçildiği bölgede yaşayan ve belediye başkanlığı yaptığı dönemlerde bölgedeki ihtiyaçları belirlediğini söyleyen Süleyman, hedefinde çocuk ve kadın hastanesi kurmak olduğunu ifade etti. Süleyman, "ilk defa bir çocuk ve kadın hastanesi benim bölgemde olacak. İşçi Partisi, 200 milyon dolarlık bir projeyi onayladı. Birinci projemiz bu" diye konuştu.

- Tecrübeli Türk milletvekilleri yeniden mecliste -

Victoria Eyalet Parlamentosu üst meclis üyeliğine yeniden seçilen ve Victoria İşçi Partisi’nde Gölge Bakanlık görevi de yapan Adem Kubilay Somyürek, 2002 yılından bu yana aynı göreve üçüncü kez seçilme başarısını gösterdi. Partinin önemli isimlerinden Hamdi Eren de Somyürek gibi önce Geelong bölgesinden, ardından Lara seçim bölgesinden üçüncü kez milletvekili seçilmeyi başardı.

Somyürek, Eren ve Süleyman'ın dışında Melbourne Kuzey Bölgesi’nden milletvekilliğine aday olan bir başka tecrübeli siyasetçi Burhan Yiğit’in de meclise girme ihtimali bulunuyor. Oylarının tamamının sayılması ve tercihli oyların da belli olmasından sonra Burhan Yiğit dördüncü Türk milletvekili olarak meclise girebilecek. Burhan Yiğit için kesin sonucun 2 Aralık'ta kesinleşmesi bekleniyor.

- İşçi Partisi iktidarı geri aldı -

Victoria İşçi Partisi resmi olmayan rakamlara göre, seçimlerde 49 milletvekili çıkardı. Böylece İşçi Partisi, bir seçim sonra Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonundan iktidarı geri aldı.

Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonu ise resmi olmayan sonuçlara göre 37 milletvekilinde kaldı. Yeşiller ve bağımsızlar ise birer milletvekilliği kazandı. Bu sonuçlardan sonra seçimin galibi Avustralya İşçi Partisi, Victoria Eyalet Başbakanı ise Daniel Andrews oldu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER