ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Nisan 2014 Pazartesi 15:03

İlk gece sakin geçti

İlk gece sakin geçti

Ukrayna Hükumetinden federalizm talep eden yerel halk milislerinin kontrol altında tuttuğu Slavyansk'ta, önceki gece yaşanan silahlı saldırının ardından sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilk gece sakin geçti.



Ülke hükumetinden federalizm talep eden yerel halk milislerinin kontrol altında tuttuğu Slavyansk'ta, önceki gece yaşanan ve 3 kişinin öldüğü silahlı saldırının ardından sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilk gecenin, genel olarak sakin geçmesine rağmen, Slavyansk'ta yaşanan bir yağma vakasından dolayı şehirdeki bazı kuyumcu ve bankaların yağma endişesinden dolayı bugün kepenk açmadığı görüldü.

Ukrayna Hükumetinden federalizmin talep eden yerel halk milislerinin kontrol altında tuttuğu Slavyansk'a bağlı Balbasovka köyünde önceki gece silahlı saldırının meydana gelmesinin ardından, kentine girişlerde yerel halk milisleri tarafından oluşturulan kontrol noktalarında sıkı güvenlik tedbirleri alınırken, şehirde de dün gece ilk defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve yerel halk milisleri şehir genelinde devriye yaptı.

Kendini "Yevgeniy" takma adı ile tanıtan halk milisi de yaptığı açıklamada, dün gece yarısından itibaren sabah saat 06.00'ya kadar Slavyansk'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının sakin geçtiğini belirterek, şehir genelinde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesine rağmen sokaklarda çok fazla alkollü insanların gezdiğini ve bazılarının da devriye yapan milis güçleriyle sataştığını, buna rağmen bu insanların alkollü olduklarından ve kötü niyetli olmadıklarından dolayı onlara sert davranılmadığını belirtti. Yevgeniy, sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilk gecede, bu yasağa uymayan 20'ye yakın vatandaşı tespit ettiklerini ve sokağa çıkmamaları konusunda uyardıklarını kaydetti.

Yevgeniy, ayrıca dün gece şehrin girişindeki bir kontrol noktasında provokasyon yapıldığına ilişkin ihbar aldıklarını ifade ederek, olay yerine giden halk milis güçlerinin, bunun asılsın ihbar olduğunu tespit ettiğini kaydetti. Yevgeniy, birilerinin böylece halk milislerinin ellerinde bulunan yakıtlarını çabuk tüketmesi için bu tür yalan ihbar yapmak istediğini iddia ederek, "Elimizde yeterince yakıt var" ifadesini kullandı. Dün gece şehirde bir yağma vakasının meydana geldiğini hatırlatan Yevgeniy, bu çerçevede 3 kişinin yakalandığını ifade etti. Yağmacıların bir dükkanın camı ve kapısını kırarak içeri girmek istediğini ifade eden Yevgeniy, bir ihbar üzerine devriye yapan halk milislerinin olay yerine gittiğini ve yağmacıları yakaladıklarını belirtti. Yevgeniy, ayrıca şehirdeki halk milis güçlerinin morallerinin çok yüksek ve her an kendilerine karşı yapılacak saldırıya hazır olduğunu ifade etti.

Silahlı halk milisleri ile barikatlarda bekleyen çok sayıdaki sivil vatandaşlardan biri olduğunu dile getiren Nadejda ise amaçlarının ifade özgürlüğü ve referandum talep etmek olduğunu kaydederek, "bakınız, elimizde silahımız yok, kimse bizi burada zorla tutmuyor, hiç kimse kenti işgal etmedi. Bizler sivil halkız" ifadesini kullandı.

Ellerinde silah bulunduran halk milislerinin ise toplum düzenini koruduğunu ve halkın güvenliğini sağlamaya çaba gösterdiğini kaydeden Nadejda, "Niye Kiev'deki meydanda gösteri yapanlar sivil halk oluyor da, buradakiler ayrılıkçı, radikal oluyor. Bunu anlayamıyorum. Biz sadece kendi topraklarımızı korumak istiyoruz" diye konuştu.

Bir önceki gece, Slavyansk'a bağlı Balbasovka köyünde yerel halk milisleri tarafından oluşturulan kontrol noktasına yapılan saldırıda 3 kişi yaşamını kaybetmesinin ardından, kentteki işgalci güçlerin lideri Vyaçeslav Ponamaryev, şehir halkının güvenliği açısından, dün gece yarısından itibaren saat 06.00'ya kadar Slavyansk'ta sokağa çıkma yasağı ilan ettiklerini bildirmişti.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER