ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Aralık 2014 Salı 13:20

İlginç yılbaşı gelenekleri

İlginç yılbaşı gelenekleri

Yeni yıl ülkelere göre ilginç geleneklerle karşılanıyor. Japonlar, saat 00.00'da kahkaha atıyor, İspanyollar 12 üzüm tanesi yiyor, Danimarka'da eski tabaklar kapı önünde kırılıyor.


Farklı ülkelerde, yılbaşı günü bazı gelenekleri yaşatanlar, yeni yılın mutluluk, huzur ve bolluk getireceğine inanıyor.

İsviçre'de insanlar, iyi ruhları temsil ettiklerine inandıkları kostümü giyerek yeni yılı karşılıyor. Hollanda'da geçen yılın kötü ruhlarını kovmak, yeni yıla huzurlu girmek için sokakta yılbaşı ağacı yakılıyor.

Belarus'ta bekar kızların önüne mısır konulup, ortaya horoz bırakılıyor. Horoz, kimin önündeki mısırı yerse onun, diğerlerinden önce evleneceğine inanılıyor. İspanya'da 12 üzüm tanesi, saat 00.00'da dilek tutulup yeniyor.

Japonya'da kötü ruhları kovmak için evlerin önüne ip asılıyor, yeni yılın ilk saniyeleri kahkahayla karşılanıyor. Çin'de insanlar evlerini temizliyor, kırmızı zarfta çocuklara şans parası dağıtıyor. Şili'de gece yarısı bir kaşık mercimek yiyenlerin yeni yılda iş hayatının verimli geçeceğine inanılıyor.

Güney Afrika’da insanlar yeni yılın şans getirmesi için eski ev eşyalarını pencereden dışarı atıyor, Danimarka'da eski tabaklar kapı önünde kırılıyor.

Türkiye'de de 1 Ocak sabahı oluktan en erken kim eve su getirirse o kişinin zengin olacağına inanılıyor. Yılbaşına birkaç gün kala değirmende öğütülen un kaplara konularak, yeni yılda da kapların dolu kalması dileniyor. Bazı yörelerde ise insanlar, yeni yılın bolluk getirmesi için yılbaşı gecesi bir avuç fasulyeyi evin duvarına fırlatıyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER