ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 23:02

İki grup arasındaki barış anlaşmasında sona gelindi


Filipinler makamları ve ülkedeki en büyük Müslüman grup, görüşmelerin yapıldığı barış anlaşmasının gelecek ay sonuçlanabileceğini ifade etti. Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde bir çok konuda uzlaşma sağlanırken, 11 bin kişilik güçlü silahlı gücün silah bırakması konusu ise çözülmesi gereken konular arasında.

Filipinler hükümeti adına müzakereleri yürüten Miriam Coronel Ferrer ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) heyetinin başkanı Mohagher Iqbal, bugün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda barış anlaşmasının Mayıs ya da Haziran’da gerçekleşebileceğini bildirdi. Her iki tarafın heyetlerinin başkanı, Malezya ara buluculuğunda yapılan görüşmelerin bir sonraki oturumunda geri kalan konuların da çözüme kavuşacağından emin olduklarını dile getirdi.

Başkent Manila’da basın toplantısında barış anlaşmasının gelecek ay yapılıp yapılamayacağı sorusu üzerine Iqbal, “Ben inanıyorum ki imzalanacak, çünkü ileriye gitmek için başka bir yol yok.” dedi.

Filipinler hükümeti, MILF ile 15 Ekim 2012’de çerçeve barış anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma üzerine Filipinler’in güneyinde Müslümanların yaşadığı Mindanao adasında kalıcı barış anlaşması için görüşmeler başlamıştı. Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde bir çok konuda uzlaşma sağlanırken, MILF'in 11 bin kişilik güçlü silahlı gücünün silah bırakması konusu ise çözülmesi gereken konular arasında.

MILF, 1970′ten bu yanan Filipinler hükümetine karşı bağımsızlık veya özerklik için silahlı mücadele veriyor. Yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Filipinler hükümeti ile Müslüman grup arasından varılan çerçeve anlaşma çerçevesinde Mindanao adasında Bangsamoro ismi verilecek özerk bölge kurulacak. 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER