ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Eylül 2014 Pazartesi 07:08

Husiler geri çekilmeye başladı

Husiler geri çekilmeye başladı

Yemen'de Ensarullah Hareketi'nin ele geçirdiği hükümet binalarından çekilmeye başladığı bildirildi.


Yemen'de Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ele geçirdiği hükümet binalarından çekilmeye başladığı bildirildi.

Yemen haber ajansı SABA'nın haberine göre Ensarullah Hareketi, binaların yağma ya da zarara uğratılmaması için teslim etme talebinde bulundu.

Haberde binaların yönetime teslim edilme işleminin Savunma Bakanı Tümgeneral Muhammed Nasır Ahmed gözetiminde cereyan ettiği ifade edildi.

Husiler, cumartesi akşamı devlet televizyon binası, dün ise Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankası binalarını ele geçirmişti.

- Tevekkül Karman'ın evine saldırı-

Husi militanlarının, Nobel Barış ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman'ın evine baskın düzenlediği belirtildi.

Karman, sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, krizi sonlandırmak üzere yönetimle Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında varılan anlaşmanın ardından harekete bağlı 12 kişilik bir grubun evine baskın düzenlediğini yazdı.

Nobel ödüllü Karman, daha önce "Husilerin de dahil olduğu silahlı gruplara silahlarını devlete teslim edip siyasete katılma çağrısı yapmış ve bu grupları Yemen'i iç savaşa sürüklemek için İran'dan destek almakla" suçlamıştı.

Öte yandan Sana Valisi, "dün başkentte yaşananlardan dolayı üzgün olduğunu" belirterek, istifa ettiği bildirildi.

İran tarafından yönlendirildiği iddia edilen kurucu lider Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Son zamanlarda şiddetlenen çatışmalarda Husiler, bazı bölgeleri ele geçirmişti. Başkent Sana, son 3 gündür yoğun çatışmalara sahne olmuş, Husi militanları, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdiği bildirilmişti.

Yemen'de yönetim ile Husiler arasında dün imzalanan anlaşmada, 3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zammın düşürülmesi, Cumhurbaşkanlığına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (müsteşar) atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması yer alıyor.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER