ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ekim 2017 Çarşamba 17:50

Humus hapishanesinde isyan

Humus hapishanesinde isyan

Esed rejimine bağlı Humus merkezi cezaevinde büyük bölümü siyasi tutuklulardan oluşan 550 kişi isyan başlattı


Suriye'nin orta kesimindeki Humus ilinde Beşşar Esed rejimine bağlı merkezi cezaevindeki tutuklular isyan başlattı.

AA muhabirinin cezaevindeki muhaliflerden edindiği biliglere göre, aralarında en az 400 siyasi tutuklunun da bulunduğu yaklaşık 550 kişi, cezaevi yönetiminin 3 gün önce hapisanedekilerin durumunu denetlemek için Kızılhaç'tan gelen heyetin karşısına, gardiyanları sanki tutukluymuş gibi çıkarmasının ardından, cezaevinde genel isyan başlattı.

İsyanı sonlandırmak için cezaevi yönetimi, binanın elektrik ve suyunu kesti.

- Muhaliflerden isyana müdahele uyarısı

Öte yandan askeri muhalefet heyetinin yazılı açıklamasında, rejim güçlerinin, tutukluların kaldığı cezaevini ablukaya alarak içeriye girmeye hazırlandığını duyurdu.

Açıklamada, "Tutuklular, işkence ve kötü muameleyle karşı karşıyalar. Uluslararası sivil toplum kuruluşlarından sorumluluklarını yerine getirmelerini istiyoruz. Cezaevindeki rejim karşıtlarının kurtarılmasını istiyoruz. Tutuklulara yönelik tehditlerin son bulması ve uzun yıllardır hukuki bir delil olmadan tutuklu olanların bir an önce serbest kalması gerekiyor." ifadeleri kullanıldı.

Humus'un kuzey kırsalında muhaliflerin kontrolündeki Rastan ilçesindeki askeri gruplar da olaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Söz konusu açıklamada, tutuklulara yönelik herhangi bir saldırı olması halinde rejim güçlerine karşılık verileceği, rejim ve Rusya ile yürütülen müzakerelerin tanınmayacağı kaydedildi.

Humus merkezi cezaevindeki tutuklular daha önce ağustos sonlarında işkence gördükleri gerekçesiyle isyan başlatmış ancak yürütülen görüşmeler sonrası isyana son vermişti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER