ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Kasım 2014 Çarşamba 07:11

Hong Kong’da göstericiler hükümet binasına girdi: 4 gözaltı

Hong Kongda göstericiler hükümet binasına girdi: 4 gözaltı

Hong Kong’da iki aydır devam eden hükümet karşıtı protestolarda göstericilerden küçük bir grup hükümet binasına girdi.


Hong Kong’da iki aydır devam eden hükümet karşıtı protestolarda göstericilerden küçük bir grup hükümet binasına girdi. Polis güçleri 4 kişiyi gözaltına aldı. 3 polis de yaralandı.

Hong Kong medyası, hükümet binalarının bulunduğu Admiralty semtinde onlarca göstericinin polisle çatıştığını ve yan kapıdan bu sabah erken saatlerde yasama konseyi binasına girildiğini bildirdi. Bu olay, göstericilerin ilk kez önemli bir kamu binasına girişi oluyor.

Kendilerini korumak için maske takan göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki çatışma sabahın erken saatlerinde başladı. Göstericilere biber gazı sıkan polisin 18-24 arasındaki 4 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi. 3 polisin de yaralandığı kaydedildi.

Olay yerine gelen demokrat milletvekili Fernando Cheung, kendisinin ve diğer protestocuların, eylemcilerin içeri girmesini durdurmaya çalıştığını söyledi. Cheung, "Bu çok münferit bir olay. Bunun talihsiz olduğunu düşünüyorum ve görmek istemediğimiz bir durum. Çünkü şimdiye kadar hareket çok barışçıl olmuştur’’ dedi.

Admiralty yakınlarındaki barikatlar, dün mahkeme kararıyla kaldırılmıştı. Geçen gün de, seslerini Çin’in üst düzey yetkililerine duyurmak için Hong Kong’dan Pekin’e gitmek isteyen göstericilerin temsilcisi 4 kişinin uçağa binmelerine müsaade edilmemişti.

Çin, İngiltere sömürgesi olan Hong Kong’u 1997’de geri aldı ve bu tarihten beri Pekin tarafından ‘’bir ülke iki sistem’’ olarak yönetiliyor. Çin’in özel idari bölgesi olan Hong Kong’da 2017 yılında yapılacak genel seçimlerde Pekin’in, Hong Kong’daki seçimlerde doğrudan aday gösterme imkânını ortadan kaldırması, halen devam eden gösterilere neden olmuştu. Hong Kong’da muhalefet, 2017’de yapılacak genel seçimlerde Pekin’in belirleyeceği ‘aday komitesi’nde aday sayısının en fazla üçe indirecek olmasını, muhalif adayların önünü kesen bir girişim olarak nitelendiriyor.

Göstericiler, Pekin’in kuklası olduğu gerekçesiyle Hong Kong amiri Leung Chun-ying’in istifasını istiyor. Pekin ise Leung’a desteğini yineliyor. Çin, Hong Kong’daki gösterileri yasadışı olarak görüyor.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER