ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Ekim 2014 Pazar 17:23

Hong Kong lideri: Gösteriler kontrolden çıktı

Hong Kong lideri: Gösteriler kontrolden çıktı

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi lideri Leung Chun-ying, sokaklarda devam eden gösterilerin kontrolden çıktığını söyledi.


Hong Kong’un yerel TVB kanalına verdiği demeçte Leung, sokakları göstericilerden temizlemek için güç kullanmak istemediklerini, ancak polisinin buna mecbur kalması halinde ise bunun minimum düzeyde olacağını ifade etti. Leung, göstericilerin Pekin'in tutumunu değiştirerek "neredeyse sıfır şansı" olduğunu da iddia etti.

Leung'un televizyon konuşmasının ardından gösterilerin yapıldığı semtlerden Mong Kok’ta göstericilerin başını çeken “Merkezi İşgal Et’’ grubu, daha fazla barikat yerleştirmeye kalkışınca polis müdahale etti ve çıkan arbedede en az üç göstericinin gözaltına alındığı açıklandı.

Hong Kong yönetimi, Cuma günü göstericilerle yapılması planlanan görüşmeleri, öğrencilerin tutumundaki değişiklik dolayısıyla iptal etmişti. Bunun ardından üçüncü haftasına giren ve geçen hafta azalan gösterici sayısı yapılan çağrılar üzerine yeniden arttı. Şu an Hong Kong merkezinde yaklaşık 10 bin göstericinin eylemlere devam ettiği belirtiliyor.

Öte yandan göstericilerin lideri, istifa taleplerini reddeden Leung’un siyasi reformlar konusunda Pekin’e yönetimine yanlış bilgiler verdiğini söyledi.

Leung’un, Pekin’in ‘’kuklası’’ olduğu ve istifasını isteyen protestocular, 2017’de Hong Kong’da yapılacak genel seçimler için Çin’in belirlediği adayları seçmek istemediklerini ve kendi adaylarını kendilerinin seçmek istediklerini belirtiyor.

ÇİN: HONG KONG GÖSTERİLERİNİN ARKASINDA ABD VAR

Öte yandan Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı, ABD’nin, Hong Kong'da bir "renk devrimi"ni kışkırtmaya çalıştığını iddia etti. Halkın Günlüğü Gazetesi, ABD’nin Hong Kong’daki tavrının, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da karıştığı 'Renkli Devrimler'deki tutumu ile ilişkili olduğunu savundu. Gazete, ABD’nin stratejik çıkarlarını ilerletmek için demokrasiyi savunuyor gibi göründüğünü ve ABD için demokratik bir ülke, ABD’nin çıkarları doğrultusunda kendi işlerini yürüten ülke olduğu yorumunda bulundu.

Pekin yönetimi de ABD'ye Hong Kong'daki olaylar konusunda uzak durması çağrısı yapmıştı.

Çin medyası ayrıca, Hong Kong'daki ''Merkezi İşgal Et''in eylemlerinin demokrasi değil, anarşi olduğunu savundu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER