Ermeni askerlerinin 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında gerçekleştirdikleri Hocalı katliamı, 22. yıl dönümünde Hollanda'nın Lahey şehrinde Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Anma töreni Hollanda'nın Lahey şehrindeki kent mezarlığında bulunan Hocalı Soykırımı anıtının önüne çiçeklerin bırakılması ve dua okunmasıyla başladı.
Kısa konuşmaların yapıldığı anma töreninde günün önemine vurgu yapıldı. Çok sayıda vatandaşın iştirak ettiği anma programına, Lahey Dinlerarası Diyalog Platformu Başkanı Bart en Broek, Hollandalı Gazeteci Jack Kroes, Türkiye ve Azerbaycan büyükelçiliği temsilcileri, Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, şair ve yazar Orhan Aras, Türk STK temsilcileri katıldı.
Lahey'deki mezarlıkta anma töreni öncesinde iki dakikalık saygı duruşu ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda, daha sonra Hocalı'da öldürülen 83 çocuğun isimlerinin yazılı olduğu beyaz balonlar uçuruldu.
22 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HOCALI SOYKIRIMI HALA UNUTULMADI
Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, soykırımın işlendiği yerde çok sayıda kişinin öldüğünü ve o toprakların hala işgal altında olduğunu belirterek, "26 şubat 1992 yılından bu yana 22 sene geçti. Geçen 22 senenin acısı Türk milleti için hala çok tazedir. 83'ü çocuk, 106'sı kadın ve 7'den fazla yaşlı olmak üzere hocalı halkından 613 kişi hunharca katledilmiş, bin 275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi kaybolmuştur. Kayıp ve rehinelerden 22 senedir hala haber alamadıklarımız mevcuttur. Şu bir gerçektir ki, aradan geçen 22 yıla rağmen o acıyı hala yüreklerimizde hissediyoruz. Her yıl ise Lahey'e törenlere olan ilgi hala artarak devam ediyor. Bosna Hersek, Pakistan, Macaristan, Meksika gibi ülkeler bu katliamı soykırım olarak kabul etti. Biz Hollanda'da da böylesi bir kararın alınması için çabalıyoruz. Konunun Hollanda parlamentosu gündemine taşınması için mücadele veriyoruz. Bunun içi bir imza kampanyası başlatılmasını planlıyoruz. Burada siyasi partilerde görev alan temsilcilerimize de büyük görev düşüyor." dedi.
ZULMÜ KINAMAK İÇİN TÜM İNSANLAR BURADA
Şair ve yazar Orhan ise "Her yıl Lahey'deki bu Hocalı Soykırımı anıtında sadece Azerbaycan, Karabağ ve Hocalı için değil. Orada yaşayan mazlumların seslerini dünyanın her tarafına duyurmak için burada toplanıyor ve hiç bir ismini bilmediğimiz halde orada şehit düşen çocukları, kadınları, yaşlıları ve masumiyet timsali insanların ölümlerinin asla boşa gitmediğini dünyaya duyurmaya ve sadece ve sadece mazlumların sesleri olmak için buraya toplanıyoruz. Yaşlı, çoluk çocuk ve farklı din ve ırktan insanlar buradalar. Çünkü ortak idealleri insanlara yapılan zulmü kınamak için buradalar. Bugün hepimiz birlik olmak zorundayız. Birlik olmak ve birbirimize destek olmak zorundayız. Yeni yetişen nesillerimize Hocalı'yı unutturmayıp, onların zihinlerinde bunu canlı tutmalıyız." şeklinde konuştu.
BU TÜR KATLİAMLAR BİR DAHA OLMASIN
Lahey Dinlerarası Diyalog Platformu Başkanı Bart en Broek, Hocalı'da 22 yıl önce yaşanılan insanlık trajedisini kınamak için burada olduklarını söyledi. Broek, "Gerçekten Hocalı insanlık adına kara bir gündür. Masum insanların hunharca katledildiklerine şahit olduk. Bunun için bu tür katliamların yapılmaması için çağrıda bulunuyoruz." dedi.
Hollanda Kırım Vakfı Başkanı Mehmet Pekcan, ise Hocalı'da yapılan soykırımı unutmamak ve genç nesle hatırlatmak amacı ile çoluk ve çocuğu ile geldiklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Lahey'de bulunan Hocalı Soykırımı Anıtı'na yaklaşık 500 kişi tek tek kırmızı karanfil bıraktı. Şehitlerin ruhuna Fatiha'lar gönderildi. Ardından Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği'nde katılımcılar için sinevizyon gösterisi izletildi.