ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ekim 2014 Çarşamba 13:29

Hayalet general

Hayalet general

IŞİD'in en önemli komutanlarından biri Fransız bir general çıktı.


IŞİD'in en önemli komutanlarından biri Fransız bir general çıktı. Takvim'in haberine göre; Avrupalı istihbarat elemanları, IŞİD'e tüm Batılı savaş taktiklerini öğreten bu ismin bin 700 kişilik orduyu yöneterek Rakka, Musul, Deyr Ez Zor gibi kentleri aldığını yazdı. Hayalet diye tanımlanan Fransız generalin Kobani'ye geçeceği iddia edildi

Fransa'nın en önemli generallerinden birinin IŞİD'e katıldığı ortaya çıktı. Avrupa'nın farklı ülkeleri için çalışan istihbarat mensuplarının verdiği bilgilere göre Fransız istihbaratının özel biriminde general rütbesiyle görev alan bir isim geçtiğimiz aylarda IŞİD'e katılıp en önemli isimlerinden biri haline geldi. ABD ve İngiltere'de eğitim alan çok özel yeteneklere sahip olan bu isim için tam bir 'hayalet' benzetmesi yapılırken, ajanın kimliği hakkında bilgi verilmedi.

FRANSA İÇİN HİZMET VERİYOR

IŞİD'in içinde ve bölgede haber kaynakları olduğunu bildiren Avrupalı istihbaratçılar bir efsane haline gelen ajan için, "Aslen Arap asıllı. Bu yüzden Arapça'ya çok hakim. Aynı zamanda Afganistan'da Fransız ordusu adına taktisyen ve patlayıcı uzmanı olarak görev aldı. Şimdi de IŞİD birliklerine Batılı savaş taktiklerini anlatıyor" ifadelerini kullandı. Başka bir ajan ise Fransız general için "Bir dönemi beş adamıyla birlikte özel görevler alıyordu. Bir binanın alınması gerekiyorsa beş adamıyla gidip o binayı alıp geliyorlardı. Şimdi çok daha üst düzey görevler yapıyor" bilgisini verdi.

ABD ONU ÖLDÜRMEK İSTEDİ 

Rus bir ajan ise Fransız hayalet için "O Fransa için çalışıyor. Yanında Fransız ordusundan başka alt düzey askerler de var. Başlarda tüm koalisyon adına çalışma yapıyorlardı. Ama sonra Fransız çıkarlarını öne sürdüler. Bunun için ABD güçleri onu öldürmek için özel hava saldırıları da yaptılar ama başarılı olamadılar. O hala hayatta" diye konuştu. Bir başka Avrupalı istihbaratçı da "Fransızlar, IŞİD'ın politikaları ve hareketleri hakkında önemli bilgi alıyor. 25 Eylül günü Paris'te Elysee Sarayı'nda Fransız istihbaratı DGSE Başkanı Bernard Bajolet ondan aldığı bilgilerle Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı'na bilgi verdi. Savaş kabinesi bu bilgiler doğrultusunda hangi adımları atacaklarını belirlediler" diye konuştu. İspanyol El Pais gazetesi ise IŞİD'in içinde bin 600'ü batılı lejyonerlerden oluşan bin 700 kişilik özel bir birimin olduğunu iddia etti.

LEJYONER KOMUTAN 

Fransız generalin de lideri olduğu iddia edilen bu ordu IŞİD'in ilk günden beri aldığı Rakka, Musul, Kerkük, Ramadi, Mumbuc, Deyr Ez-Zor gibi bütün kentlerin düşmesini tek başlarına sağladı. Ardından buraların yönetimi IŞİD'e katılan diğer kişilere ve Sünni aşiretlere bırakıldı. Gazete, Kobani'ye de hayalet general komutasındaki bu grubun katılacağını bildirdi.

YALNIZ DEĞiL

Avrupa ülkelerine ait istihbarat birimlerinin adamlarına göre IŞİD içinde çok sayıda Batılı ajan bulunuyor. Bunların arasında İngiliz ve Fransızlar'ın sayıları bine ulaşıyor. İstihbaratçılar IŞİD içinde yükselen hayalet Fransız generalin de emrinde eskiden Fransız ordusu mensubu olan birçok adam olduğunu söyledi. Bunlardan biri de IŞİD'e katılıp Ebu Qetada ismini alan eski bir Fransız yüzbaşısı. Hayalet general yakalanmamak adına Ebu Qetada gibi isimleri öne çıkarabiliyor. Ama genelde emrindeki bu askerleri daha çok saha bilgisi toplamak ve detaylı istihbarat edinmek için kullanıyor.

30 YIL SÜREBİLİR

ABD eski Savunma Bakanı ve CIA eski Başkanı olan Leon Panetta, ülkesinde yayımlanan USA TODAY gazetesine konuştu. Panetta, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye ve Irak konusunda son 3 yılda yaptığı hatalar nedeniyle IŞİD'e karşı savaşın 30 yıl süreceğini söyledi. Panetta, ABD askerlerinin 2011'de Irak'tan çekilmesi nedeniyle IŞİD'in, bölgede oluşan güç boşluğundan yararlanıp kendisine geniş bir alan bulduğunu söyledi.

ABD 1.1 MİLYAR DOLAR HARCADI

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, terör örgütü IŞİD'in Suriye ve Irak'taki hedeflerine yönelik yaz aylarında başlayan operasyonlarda şimdiye kadar 1.1 milyar dolar harcandığını bildirdi. Uluslararası koalisyonun şimdiye kadar IŞİD'e karşı 2 bin kez hava saldırısı düzenlediği ve bunların bin 800'ünün ABD tarafından yapıldığını duyurdu. Öte yandan ABD Hava Kuvvetleri, IŞİD'e karşı ilk kez Apache helikopterlerini de devreye soktu.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER