ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2014 Pazartesi 16:46

Hapishane isyanı: 2 rehin, 4 ölü

Hapishane isyanı: 2 rehin, 4 ölü

Brezilya’nın Parana eyaletinde bulunan bir cezaevinde dün sabah saatlerinde başlayan isyanda 4 mahkum öldürüldü, 2 gardiyan rehin alındı.


 Ölen mahkumların ikisinin karşı gruplar tarafından başının kesilerek idam edildiği, diğer ikisinin de çatıdan aşağı itildiği rapor edildi.

İsyanın sona ermesi için müzakereler devam ederken, olayın başlamasından bu yana 24 saat geçmesine rağmen henüz bir sonuç alınamadı. Yaklaşık bin kişinin bulunduğu hapishanede 700 mahkumun isyana katıldığı belirtildi. İsyanın büyümesi ve yaralı sayısının artmasıyla, eyalet yönetimi de görüşmelere dahil oldu. Kahvaltı dağıtımı sırasında bir gardiyanın rehin tutulmasıyla başladığı belirtilen isyanda, mahkumların, yönetimle daha iyi bir diyalog kurulması, ziyaret koşullarının rahatlatılması, yemeklerin iyileştirilmesi ve daha hijyenik bir ortam oluşturulmasını talep ettikleri öğrenildi.

Cep telefonları ile çekilen ve yerel basının servis ettiği görüntülerde, mahkumların yatakları yakıp hücrelere zarar verdiği, yüzlerini kapatarak çatıya çıktığı ve karşıt gruptaki mahkumlara sopalarla vurarak işkence ettikleri görülüyor. İsyana katılmayan ve ayrı tutulan mahkumların tahliye edildiği bilgisi verilirken, olayın sonlandırılması için isyanı yöneten liderlerle görüşmelerin hala devam ettiği iletildi. Mahkum yakınları hapishaneye akın ederken, polis çevredeki güvenlik önlemlerini arttırdı.

Mahkum sayısında ABD, Çin ve Rusya’nın ardından dördüncü sırada yer alan Brezilya, ayrıca hapishane doluluk oranı en yüksek ülkelerden birisi. Çetelerin denetiminde olduğu söylenen hapishanelerde, yaşam koşullarının zor olduğu ve zaman zaman isyanların çıktığı biliniyor.

Daha önce São Paulo eyaletindeki Carandiru Hapishanesi’nde, 1993 yılında meydana gelen isyanı bastırmak için yerleşkeye baskın yapan özel tim polisi, toplam 111 tutukluyu öldürmüş, bu olay Carandiru katliamı olarak kayıtlara geçmişti.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER