ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Ekim 2013 Pazar 11:11

Hakan Fidan CIA ve MOSSAD'ı kızdırdı

Hakan Fidan CIA ve MOSSADı kızdırdı

MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın stratejisi, Mısır ve Suriye konusundaki bağımsız tavrı CIA ve MOSSAD'ı kızdırdı.


Dış istihbarat birimlerine bağlı kalmadan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yaptığı operasyon CIA ve MOSSAD'ı çok kızdırdı. Yine Türk istihbaratının Mısır ve Suriye'deki bağımsız tavrı da dış istihbaratların oyunlarına çomak sokmuş oldu.

FİDAN'I KARALIYORLAR

Akşam'ın haberine göre, MOSSAD ve CIA, Mit Müsteşarı Hakan Fidan hakkında karalama kampanyalarına başladı. Adeta Fidan'a karşı küresel bir harekat başladı. Çünkü Fidan, yeni Türkiye vizyonunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte inşaa ediyor. Yıllardır "emir buyurdukları" Türk istihbaratının onlara bilgi vermeden Yeni Türkiye'nin temellerini atması CIA ve MOSSAD'ın derin ve derin oyunlarını tepetaklak ediyor.

FİDAN İLE BİRLİKTE İSTİHBARAT OYUNLARI SON BULDU

Fidan ile birlikte Türkiye'nin içinde oynanan istihbarat oyunları da son buldu. Türkiye artık üçüncü dünya ülkelerinin istihbarat birimlerinin kapışma sahası olmaktan da çıktı. Mesela yıllardır Türkiye üzerinde kapışan İsrail ve İran'ın kavga etmesi engellendi. Çözüm sürecinde de üçüncü ülkeler aradan çıkarıldı.

HEDEFLERİNDE ÜÇ İSİM VAR

Türkiye'nin güvenlik politikası da yenileniyor. Üçüncü ülkelerin aradan çıkarılmasıyla bağımsız güvenlik ve dış politika da gelişmeler yaşanmaya başladı. Bu da Türkiye üzerinde oyunlar oynayan ülkeleri fazlasıyla rahatsız etmiş oldu. Bu durumu engellemeye çalışan istihbarat birimleri Gezi olaylarıyla Başbakan Erdoğan'ı, Suriye ile Davutoğlu'nu ve Hakan Fidan'ı da dahil ederek yıpratmaya çalıştı. Bu üç ismin yıpratılmasıyla AK Partinin ve Türkiye'nin proaktif pozisyon alması engellenmeye çalışılıyor. Erdoğan sonrasına da açık bir mesaj verilmeye çalışılıyor.

BAĞIMSIZ TAVIR RAHATSIZ ETTİ

Türkiye'nin ve Mit'in Mısır ve Suriye'deki bağımsız tavrı da dış istihbaratların oyunlarına çomak soktu. Çünkü istenilen Türkiye'nin o ülkelerin içişlerine karışmasıydı. Bu sayede Türkiye düşmanlığı artırılacaktı. Bu olmayınca hemen karalama kampanyalarına başladılar. İstihbarat birimlerinin güdümünde hareket eden ulusal bazı gazeteler Türkiye'deki yazarlarını kullanarak şüpheli izlenimler yaratmaya çalışıyorlar. Mit Müsteşarı Fidan'ın Suriye muhalefetini örgütleyen en önemli adam olduğu aynı zamanda İran'a yakın olduğu iddiaları ortaya atılarak sular bulandırılmak, kafalar karıştırılmak isteniyor. Hedef Türkiye'nin içişleriyle oynamak.

ABD'NİN ANALİZİ "DİPLOMATİK SKANDAL" OLARAK GÖRÜLDÜ

ABD eski Büyükelçisi James Jeffrey'nin de ABD'nin en önemli gazetelerinden Wall Street Journal'a Hakan Fidan'la ilgili görüş bildirmesi tam bir diplomatik skandal olarak görülüyor. Wikileaks belgeleriyle zor durumda kalan eski ABD elçileri bu şekilde açıklama yapması bundan sonra ABD elçileriyle Türk makamlarının nasıl bir ilişki kuracağı sorusunun da ortaya atılmasına yol açıyor.

İSRAİL, FİDAN'I İSTEMEDİ

MİT Daire Başkanlığı, bir gazeteye verdiği röportajda, "Son bir kaç yıldır ulusal ve uluslararası alanda birçok başarılı istihbarat çalışması gerçekleştiren Mit, bu durumdan rahatsız olan çevrelerin hedefi haline geldi ve gerçek dışı iddialarla Teşkilat hakkında olumsuz algı yaratma çalışması hız kazandı. Dünyada ilk defa bir devlet (Gazete, 'MİT kaynaklarından bu devletin İsrail olduğu bilgisine ulaştı' notunu düştü.) başka bir devletin istihbarat yönetimine tepki gösterdi ve açıkça kendi çıkarları için Hakan Fidan'ın Mit'in başına gelmesini istemedi ve resmi açıklamayla bunu beyan etti.

ORTADOĞU'NUN YENİ YÜZÜ

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal da geçtiğimiz gün yayınladığı haberde Milli İstihbarat Teşkilatı Hakan Fidan'a ilişkin "Türkiye'nin istihbarat şefi Suriye'de kendi yolunu çizdi" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Haberde Fidan'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla birlikte Türkiye'nin başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki politikasının en önemli mimarlarından olduğu vurgulanmış ve şu ifadelere yer verilmişti: "Arap Baharı ayaklanmalarının ardından, Ortadoğu'nun dışında pek tanınan bir isim olmayan Fidan, müttefik Türkiye'nin çıkarlarını zaman zaman ABD'nin çıkarlarının aksine yönelmesine neden olan bölgesel güvenlik stratejisinin en önemli mimarlarından biri olarak öne çıktı. Geçmişte ABD'nin Türkiye ve Irak Büyükelçisi olarak görev yapan James Jeffrey, "Hakan Fidan yeni Ortadoğu'nun yüzü. Onunla işbirliği yapmalıyız çünkü işleri halledebiliyor. Ancak ABD'nin gözü kapalı dostu olduğunu da düşünmemeliyiz çünkü değil" dedi."

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER