Kutsal topraklarda bulunan hacıların ikinci durağı Medine. Allah'ın evi Kabe'yi ziyaret, Arafat'ta vakfe durma, şeytanı taşlama ve traş olduktan sonra ihramdan çıkmanın ardından hacı olan milyonlarca Müslüman, Medine'nin yolunu tuttu. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) kabrinin de bulunduğu Mescid-i Nebevî'ye gelen hacılar, burada dualar ediyor, peygamberimizle selamlaşıyor, şefaat diliyor.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) "Kim gönlünde beni ziyaretten başka hiçbir düşünce bulunmaksızın beni ziyarete gelirse kıyamet günü ona şefaatçi olmak benim üzerimde bir hak olur." ve "Beni vefatımdan sonra ziyaret edenler, hayatımda ziyaret etmiş gibidir." hadis-i şeriflerinden yola çıkan hacılar, Medine'ye gelmeye başladı.
Mescid-i Nebevî'ye akın eden hacılar, burada Peygamber Efendimiz'in kabrini selatu selamlar getirerek ziyaret ediyorlar. Hacılar, Mescid-i Nebi'ye "Bâbü's-Selâm" veya "Bâb-ı Cibril" denilen kapıların birinden girerek iki rekât 'Tahıyyetül-Mescid' namazı kılıyor. Tahiyettül-mescidden sonra, bu saadete erişmesi sebebiyle iki rekât da şükür namazı kılıp dualar ediyorlar.
Hacılar, daha sonra tevâzu ve âdâbına uygun olarak peygamberimizin kabr-i saadetine yaklaşıp başı hizasında durarak, Resulullah'ın kendisini gördüğünü ve sözlerini duyduğunu düşünerek selâm verip dua okuyorlar. Zaman zaman gözyaşlarını tutamayan hacılar, duygusal anlar yaşıyor.
Mescid-i Nebevî, biran olsun boş kalmıyor. Vakit namazlarında tamamen dolan mescitte, daha sonra peygamberimiz selamlanıyor. Daha sonra hacılar peygamberimizin yanında bulunan Halifeler Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer Bin Hattab'ın (r.a.) kabirlerini de ziyaret edip selam veriyor.
Hz. Peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicretinden sonra önemli ilk icraatlardan biri Medine’de bir mescid inşası olmuştu. Hz. Peygamber tarafından bizzat yaptırılan binalardan biri olma özelliğini taşıyan Mescid-i Nebevî, aynı zamanda Rasûl-i Ekrem’in Medine’deki bütün faaliyetlerinin merkezinde yer aldı ve İslam mimari tarihinde sonradan inşa edilen bütün mescid ve camilere örnek teşkil etti.
Resulullah'ın (s.a.s.) Medine'ye hicretinden hemen sonra ashabıyla birlikte bina ettiği mescit, Mescid-i Resul, Mescid-i Şerîf, Mescid-i Saadet ve Mescid-i Nebevî adlarıyla da anılıyor. Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa'dan sonra yeryüzündeki mescitlerin en faziletlisi. Mescitte peygamberimizin yanı sıra Halifeler Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer Bin Hattab'ın (r.a.) kabirleri de yer alıyor.