ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 14:11

"Güvenlik Konseyi kararı olmadan müdahale mümkün"


İsveçli uluslararası hukuk profesörü Ove Bring, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı olmadan da Suriye’ye müdahalenin meşru olabileceğini savundu.

Stockholm Üniversitesi Uluslararası Hukuk Profesörü Ove Bring, BMGK kararı olmadan da BM şemsiyesi altında Suriye’ye müdahale edilebileceğini söyledi. BMGK’nın tıkanarak, herhangi bir konuda bir türlü karar alamaması halinde BM içinde Barış için Birleşme (Uniting for Peace) adlı bir mekanizmanın kullanılabileceği bilgisini veren Bring, bu mekanizma sayesinde gönüllü ülkelerin BM şemsiyesi altında Suriye’ye müdahale de bulunabileceğini söyledi. BM tarihinde bu mekanizmanın Kore Savaşı (1950-53) sırasında kullanıldığını hatırlatan Profesör Bring, "O tarihte Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle BM, Kore krizi konusunda adım atamıyordu. Bu mekanizma sayesinde gönüllü ülkeler Kore krizine müdahil olabilmişti." diye konuştu.

Bu mekanizmanın tekrar gündeme gelmesinin BMGK üzerinde baskı kurup bir karar almasını sağlayabileceğini dile getiren Bring, "Aksi takdirde BM bağlayıcılığı olmayan, ‘Suriye’ye müdahale etmek isteyen ülkeler ve hedefleri' ile ilgili bir tavsiye kararı kabul eder ve bu sayede Rusya ve Çin olmadan da ABD, AB ve Arap ülkeleri BM şemsiyesi altında ortak hareket edebilir.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 20 yıl İsveç Dışişleri bakanlığında çalışmış deneyimli bir diplomat olan Bring, müdahalenin sadece NATO veya ABD değil de daha geniş bir uluslararası koalisyon ile yapılmasının siyasi açıdan daha doğru olacağını da sözlerine ekledi.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER