ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Aralık 2016 Cumartesi 16:15

Güney Kore Devlet Başkanının istifasını istediler

Güney Kore Devlet Başkanının istifasını istediler

Devlet Başkanı Park'ın istifasını isteyen yüz binler, Seul'de başkanlık sarayı yakınında gösteri düzenledi.


Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandala tepkiler artarak devam ediyor.

Choi ile ilgili skandalın ortaya çıkışının 6'ıncı haftasında başkent Seul'de yüz binlerin katılımıyla gösteri düzenlendi.

Gösterinin organizatörleri, soğuk havaya rağmen Choi skandalına tepki için yaklaşık bir buçuk milyon kişinin Seul sokaklarını doldurduğunu iddia etti. Emniyet yetkilileri ise gösteriye 270 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Protestocuların, daha önce 200 metreye kadar yaklaşmasına izin verilen Başkanlık Sarayı Mavi Ev'in bu sefer 100 metre yakınına kadar girmelerine izin verilirken, gösteriye toplumun her kesiminden katılım olduğu belirtildi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen gösteride protestocular, polisin yoldan çekilmesini talep ederek güvenlik güçlerine çiçek fırlattı.

Göstericiler, Park'ın sadece görevinden istifası talebiyle değil 2014'te yaşanan feribot kazasında 300 kişinin ölümüyle ilgili yargılanması talebiyle sloganlar attılar.

Öte yandan, binlerce kişilik başka bir grup da ulusal meclisin önünde toplanarak, Park'ın mensubu olduğu muhafazakar parti de dahil olmak üzere tüm partileri Devlet Başkanı hakkında meclis soruşturması açılması için yapılacak oylamada oy kullanmaya çağırdı.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti, Park'ın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergeyi meclise sunmakta geç kalınca, cuma günü yapılması beklenen oylama haftaya ertelenmişti.

Park'ın istifasını isteyen protestocular, bir ayı aşkındır her cumartesi Seul'de gösteri düzenliyor.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre, Park'a kamuoyu desteği yüzde 4'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER