ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 16:16

Gül'den çözüm süreci açıklaması


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, âkil insanlar komisyonlarının ilan edilmesinin ardından ilk değerlendirmeyi Litvanya’da yaptı.

Litvan mevkidaşı Dalia Grybauskaite ile düzenlediği ortak basın toplantısında sorulara cevap veren Gül, “Tabii ki büyük sorunlarla uğraşılıyor. Büyük sorunların çözümünde herkes; bütün siyasi kurumlar, ülkenin önemli kurumları bu işe angaje olursa o kadar kolay olabilir. Büyük sorunları halletmenin önemli yollarından birisidir.” dedi.

Daha önce Türk basınıyla bu konudaki tavsiyelerimi paylaştığını hatırlatan Gül, “Şüphesiz ki siyasetteki aktörler siyasi partiler, hükümet- onların bileceği iş. Bir cumhurbaşkanı olarak Türkiye’nin çok büyük bir sorunuyla uğraşırken o sorunu halletmek için çok büyük gayretler sarf edilirken herkesin yapıcı bir şekilde işin içinde olmasının büyük bir katkı olacağını düşündüm, bunu da samimiyetle paylaşmış oldum. Nasıl kabul görür, onu bilemem.” şeklinde konuştu.

İsrail’in dün Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırısını da değerlendiren Gül, “Bütün arzumuz Ortadoğu’da İsrail ve Filistinlilerin, herkesin kendi topraklarında kurdukları iki devletin yan yana yaşayabileceği bir ortamdır. Bunu sekteye uğratacak her türlü saldırı çok yanlıştır. Gazze’ye yapılan saldırı zaten büyük insanlık dramları yaşanmaktadır. Ambargolar kısmen kalksa da kısmen devam etmektedir. Bunlar barış sürecine hiçbir katkı yapmaz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’deki insanlık dramının en çok Türkiye’yi üzdüğünü belirterek, çadırlarda yaşayan 200 bin mülteci için 1 milyar dolarlık yardım yaptıklarını belirtti. Suriye’deki sorunun kısa sürede çözülmesini ve herkesin evlerine dönmesini arzu ettiklerini kaydeden Gül, açık kapı politikasının devam edeceğini; kimsenin geri çevrilmeyeceğini vurguladı.

“KIBRIS’TAKİ EKONOMİK KRİZDEN DERS ÇIKARILMALI”

Kıbrıs sorunuyla ilgili bir soruya da cevap veren Gül, “Türkiye’nin vizyonu, Akdeniz’de hepimiz arasında çok geniş bir işbirliğinin oluşturulması.” dedi. Rum Kesimi’ndeki mali krize dikkat çeken Gül, “Bütün bunları bir fırsat olarak görmek gerek. Rum Kesimi’nde yeni bir hükümet de var.” dedi. Kıbrıs’taki tarafların iyi niyetle görüşmelere yeni bir solukla başlamasını isteyen Gül, ekonomik krizden ders alınmasını istedi ve “Adanın birleşmesi daha büyük bir ekonomiyi ortaya çıkaracaktır. Türkiye, Yunanistan ve aramızdaki işbirliği daha büyük bir ekonomik potansiyel oluşturacaktır.” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, tüm ambargo ve kısıtlamaların aynı anda kaldırılarak yeni bir iklimin oluşturulması ve yeni bir adımın atılmasını istedi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER