ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2014 Pazartesi 10:57

Guantanamo kapanıyor

Guantanamo kapanıyor

ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde tutulan altı kişi Uruguay'a nakledildi.


Pentagon'dan yapılan açıklamada, Uruguay'a nakledilen mahkumların Ahmed Adnan Ahcam, Ali Hüseyin Şaban, Ömer Mahmud Farac, Abdul bin Muhammed Abis Urci, Muhammed Tahanmatan ve Cihad Diyab olduğu bildirildi.

Guantanamo'da 12 yıl kalan dördü Suriyeli, biri Filistinli ve biri Tunuslu mahkumlar Güney Amerika'ya nakledilen ilk tutuklular oldu.

Obama yönetimi, 136 tutsağın bulunduğu Guantanamo'daki mahkumların serbest bırakılması için yaptığı çalışmaları hızlandırdı.

Obama, 2008'de göreve geldiğinde üssü kapatma sözü vermiş ancak ABD Kongresi mahkumların yargılanmak için dahi olsa ABD'ye gönderilmesine karşı çıkması üzerine tutukluların diğer ülkelere gönderilmesine karar verilmişti.

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, 6 müslüman mahkuma Uruguay topraklarına alarak mülteci olma hakkı tanıdı

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica görevini 10 Mart 2015 tarihinde yeni Devlet Başkanı seçilen Tabare Vazquez’e teslim etmeden önce dünyayı hayran bıraktıran bir girişime daha imza attı. Jose Mujica, ABD’ye gerçekleştirilen 11 Eylül saldırısı sonucu oluşturulan Küba’daki ünlü askeri üsteki Guantanamo hapishanesinde 10 yıldan fazladır tutuklu bulunan 6 müslüman mahkuma Uruguay topraklarında mülteci olma hakkı tanıdı. Uruguay hükümeti, 4 Suriyeli,1 Filistinli ve 1 de Tunuslu müslüman mahkumunun ABD’den Uruguay’a teslim edildiğini duyurdu.

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica teslim sonrası yaptığı açıklamada, ülkesine gelen altı müslümana ne mahkum ne de mülteci muamelesi yapacaklarını vurgulayarak “bu kişiler canları ne zaman isterse istedikleri yere giderler,mülteci olmak bir insanlık hakkıdır ve bu insanlar her anlamda özgür olmalıdır” dedi. Mejica ABD’ye de sert şekilde eleştirerek Guantanamo’yu bir hapishaneden çok insanları kaçırıp yasadışı tutulan bir hücreevi olarak niteledi.

ABD Başkanı Barack Obama yaklaşık 10 ay süren pazarlıklar sonucu 6 mahkumu Uruguay topraklarında en az 2 yıl tutma şartı ile Jose Mujica ile anlaşmaya varmıştı. İnsan hakları ihlalleri ve işkencelerle özdeşleşen Guantanamo'da halen 136 mahkumun tutuklu olduğu belirtiliyor.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER