ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 17:02

Grybauskaite: Türkiye ile bir ya da iki fasıl açmak isteriz


Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, gelecek bu yılın ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstleneceklerini belirterek, Türkiye ile bir ya da iki fasıl açmak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le ortak basın toplantısı düzenleyen Grybauskaite, sözlerine Türkçe 'Litvanya'ya hoş geldiniz' diye başladı.

Türkiye ve Avrupa'nın birbirleri için çok önemli ve gerekli olduğunu dile getirdi. Litvan lider, bu süreçlerin uzamaması gerektiğini çünkü büyük jeopolitik dönüşümlerden geçildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise gösterilen hüsn-ü kabulden dolayı teşekkür etti. Gül, geçtiğimiz yüzyılda Litvanya'nın işgal ve ilhak edilmesini tanımadıklarını ve bu ülkenin NATO üyeliğini desteklediklerini kaydetti.

Litvanya'ya başarlı bir AB dönem başkanlığı dilyen Abdullah Gül, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde verdikleri destek dolayısıyla da Vilnius'a teşekkür etti. Nüfusu ve ekonomisi büyük ülkelerin müzakere sürecinin sancılı olduğunu ifade eden Gül, "Ama bu sürecin canlılığını koruması ve başarıyla bitmesi bizim çok önem verdiğimiz bir konudur." diye devam etti. Yine de tam üyeliğin otomatik olmadığına dikkat çeken Gül, Türkiye'nin ya da diğer ülkelerin süreç taamlandığında üyelik için referanduma gidebileceklerini hatırlattı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER