ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 15:04

"Görüntüler tehdit edici"

"Görüntüler tehdit edici"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya birliklerinin Ukrayna sınırındaki hareketlerinin ve Ukrayna'nın doğusundaki olaylar ile ilgili konuştu.


Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya birliklerinin Ukrayna sınırındaki hareketlerinin ve Ukrayna'nın doğusundan gelen görüntülerin tehdit edici nitelikte olduğunu söyledi. Steinmeier, Die Zeit gazetesine yaptığı açıklamada, Ukrayna krizi konusunda Rusya yönetimini uyardı. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi sonrasında Batılı ülkeler ile Moskova arasındaki ilişkilerin olağan şekilde devam edemeyeceğini vurgulayan Steinmeier, "Rusya'nın Kırım'ı ilhakı i siyaseten kabul edilemez. Bu uluslararası hukuka aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrasında ekonomik ve siyasi olarak sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirten Steinmeier, şöyle devam etti:

"Ekonomik olarak şimdiden etkileri görülmeye başladı. Moskova'da finans piyasasındaki gerileme, Ruble'nin değer kaybetmesi, ülkeden sermaye kaçışının artması bunun göstergeleri... Siyasi olarak da Rusya'yı düşünceye sevk eden gelişmeler yaşandı. BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu'ndaki oylamaların sonuçları, bugüne kadar hep Rusya'nın yanında yer alan ülkelerin bu kez Rusya'nın politikasına destek vermedikleri görüldü."

Rusya'nın Kırım'ın ardından Ukrayna'nın doğusuna müdahale etme olasılığını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Steinmeier, şöyle konuştu:

"Bu büyü bir hata olur. Bu arada, Rusya'nın hareketlerine beli bir büyük planın, belirli bir senaryonun yön verdiğine inanmıyorum. Rusya'nın daha çok gelişmelere göre pozisyon belirlediği, hareket ettiği anlaşılıyor. Moskova, aslında Rusya liderliği tarafından teşvik edilen milliyetçi duyguların da etkisinde kalıyor. Rusya birliklerinin sınır boyundaki hareketleri ve Ukrayna'nın doğusundan gelen görüntüler tehdit edici nitelikte. Bu nedenle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin Ukrayna'da görev yapıyor olmaları çok büyük önem taşıyor. Gözlemcilerin sayısı şu an için en üst seviyeye ulaşmış değil ama bölgeden artık daha iyi bilgi alabiliyoruz"

Avrupa Birliği'nin (AB) Kırım krizinin başından bu yana doğru bir politika izlediğini savunan Steinmeier, krize görüşmeler yoluyla çözüm bulunmasını istediklerini ancak Moskova'nın gelecek günlerde gerilimi tırmandırması durumunda AB ülkelerinin Rusya'ya karşı "3. aşama yaptırımlara" geçecekleri uyarısında bulundu.

"Avrupa doğru bir politika izledi. Rusya'nın hareketlerine karşı akılsızca değil, zekice tepki gösterdik" diyen Steinmeier, gelecek günlerde Rusya'nın Moldova'ya bir müdahalesinin olup olamayacağına ilişkin, "Rusya'ya çok açık bir mesaj verdik. Kırım'ın ardından Ukrayna'nın doğusunda, Ukrayna'nın güneyinde ya da Moldova'ya yönelik hareketler bizim açımızdan gelişmelerin yeni bir nitelik kazanması anlamına gelecektir ve AB üçüncü aşamada yaptırımlara geçecektir" ifadesini kullandı.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER