ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Eylül 2014 Salı 01:05

Gazze'de yasa dışı göç bitiyor mu?

Gazzede yasa dışı göç bitiyor mu?

Filistin İçişleri Bakanlığı, Gazze'den yasa dışı göçün bitmek üzere olduğunu, Filistinli kaçak göçmenlere yardım eden bazı kişilerin gözaltına alındığını bildirdi.


Filistin İçişleri Bakanlığı, Gazze'den yasa dışı göçün bitmek üzere olduğunu, Filistinli kaçak göçmenlere yardım eden bazı kişilerin gözaltına alındığını bildirdi.

Filistin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlere yasa dışı yollarla göç için yardım eden ve Mısırlılarla koordine kurup Gazze'den sonraki ilerleyişlerini kolaylaştıran bazı kişilerin gözaltına alındığını, Gazze'den çıkan kaçak göçmen sayısının az olduğunu ifade etti.

Bazı Gazzeli gençlerin kaçakçılara ödedikleri meblağ karşılığında gidecekleri Avrupa ülkelerine vize aldıklarına ve Refah Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptıklarına dikkati çeken Bezem, bu kişilerin resmi yollarla ülkeden çıktıklarını belirtti.

Yasa dışı göç için Mısır-Gazze sınırındaki tünellerin kullanıldığı iddialarını yalanlayan Bezem, Mısır'ın bu tünelleri daha önce yıktığını ve ordusunun sınırda güvenlik önlemlerini artırdığını kaydetti.

Filistin tarafında da sınır güvenliğini sağladıklarını ve bu yönde bir ihlal olmadığını belirten Bazem, "Mısır üzerinden Avrupa ülkelerine gitmek için yasa dışı yollarla Gazze'den yapılan göç eylemleri bitmek üzere" dedi.

Gazzelilerin yasa dışı yollarla göçünün, son İsrail saldırılarıyla ilişkilendirilmesinin, "Filistin direnişinin imajını zedeleme hedefi taşıdığını" kaydeden Bezem, Filistinli gençlerin daha önce de Avrupa ülkelerine göç için Gazze'den çıktığını ancak şu ana kadar aile göçü olmadığını ifade etti.

İsrail'in 8 yıldır ambargo uyguladığı, ekonomik ve insani durumun giderek kötüleştiği Gazze'de gençler, daha iyi yaşam şartlarına sahip olma arayışıyla tüm riskleri göze alarak yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine göç yolunu tercih edebiliyor. Ekmek parası için çıkıldığı belirtilen bu zorlu göç yolculuğu çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor.

Filistin yerel basını konuyla ilgili 14 Eylül'de İtalya'ya kaçak yollardan gitmek isteyen Filistinlileri taşıyan teknenin batması sonucu 15 kişinin öldüğünü, 72 kişinin Mısır sahil güvenliği tarafından kurtarıldığını duyurmuştu.

Uluslararası Göç Örgütü, 15 Eylül'de insan kaçakçılığı yapan kişiler tarafından aralarında onlarca Filistinlinin de bulunduğu 400 kaçak göçmeni taşıyan geminin batırıldığını açıklamıştı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER