ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2014 Cuma 10:53

Gazze'de ateşkesin süresi doldu

Gazzede ateşkesin süresi doldu

Gazze'de ilan edilen 72 saatlik ateşkesin süresi doldu. Ateşkesin uzatılması yönünde şu ana kadar Filistinli gruplar ve İsrail arasında bir anlaşma sağlanamadı.


Gazze'de Filistinli gruplar ile İsrail arasında ilan edilen 72 saatlik ateşkesin süresi TSİ 08.00'de dolarken, Hamas yönetimi Kahire'de İsrail ile süren müzakerelerden sonuç alınamadığı için ateşkesi uzatmayacaklarını açıkladı.

Mısır'ın önerisi üzerine Filistinli gruplar ile İsrail heyetleri arasında kalıcı ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelerde şu ana kadar bir anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine, ateşkesin süresinin dolduğu dakikalarda Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Kahire'deki görüşmelerde İsrail ile anlaşma sağlanamaması nedeniyle Filistinli grupların ateşkesin uzatılmasını kabul etmediğini ancak taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Ebu Zuhri, "Filistinli gruplar ateşkesin uzatılması yönünde herhangi bir anlaşmayı kabul etmedi. Hamas müzakerelere devam edecek" dedi.

İSRAİL ATEŞKESİN İHLAL EDİLDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ

Öte yandan İsrailordusu, Filistinli gruplar ile varılan ateşkes anlaşmasının ihlal edildiğini öne sürdü.

İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Gazze'den atılan 2 roket, ülkenin güneyindeki Eşkol bölgesine düştü. Olayda ölen ve yaralanan olmadı" ifadesine yer verildi.

Bu saldırıyla taraflar arasındaki ateşkesin ihlal edildiği öne sürülen açıklamada İsrail'in, başladığı günden bu yana ateşkesi ihlal edecek herhangi bir saldırı düzenlemediği belirtildi.

Hamashareketi ise İsrail ordusunun, Filistinli gruplar ile varılan ateşkes anlaşmasının ihlal ettiği yönündeki suçlamasını yalanladı.

HamasSözcüsü Sami Ebu Zuhri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazze'den İsrail'e füze atıldığı İddiasını yalanlayarak, bunun İsrail tarafından saldırıya zemin oluşturmak amacıyla dile getirildiğini" söyledi.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz'da karadan saldırıya geçmişti. Yaklaşık bir ay süren saldırılardan sonra geçen salı TSİ 08.00'de İsrail ordusu kara birliklerini Gazze'den çektiğini açıklamış, 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı.

İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye "Koruyucu Hat" adı altında başlattığı saldırılarda 432'si çocuk, 243'ü kadın bin 886 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 979'u çocuk, bin 903'ü kadın, 9 bin 806 kişi yaralandı.

İsrail Ordu Sözcüsü Lerner: "Son bir saat içinde İsrail'e Gazze'den 10 roket atıldı"

Bu arada, İsrail Ordusu, 72 saatlik ateşkesin sona ermesinin ardından İsrail'e 10 füze atıldığını açıkladı.

AA'ya konuşan İsrail Ordu sözcüsü Peter Lerner, "Ateşkesin saat 08:00'da sone rmesindn şu ana kadar son bir saat içinde İsrail'e Gazze'den 10 roket atıldı. Atılan roketlerden 9 tanesi insansız bölgeye düşerken, bir tanesi Gazze sınırı yakınlarındaki Aşkelon şehri üzerinde 'Demir Kubbe' savunma sistemi tarafından havada imha edildi" dedi.

Öte yandan barış görüşmelerini İsrail adına sürdüren İsrail delegasyonu dün erken saatlerde Tel Aviv'deki görüşmelerin ardından akşam saatlerinde Kahire'ye geri döndü. Konu hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, "Evet delegasyonumuz bazı istişarelerde bulunduktan sonra Kahire'ye geri döndüler" dedi.  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER