ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ağustos 2014 Salı 00:56

Gazze'de ateşkes uzatıldı

Gazzede ateşkes uzatıldı

Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için yürütülen müzakerelerin tamamlanması için geçici ateşkesin süresi 24 saat daha uzatıldığı bildirildi.


 

İsrail ile Filistinli grupların 5 günlük geçici ateşkesin 24 saat daha uzatılmasını kabul ettiği bildirildi.

Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelere katılan Filistin heyetinin başkanı Azzam el-Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistinli gruplar arasında bu gece sona eren 5 günlük geçici ateşkesin 24 saat daha uzatıldığını söyledi.

Ahmed, "Geçici ateşkesin 24 saat daha uzatılması, kalıcı ateşkesin sağlanması için İsrail ile yapılan dolaylı müzakerelerin tamamlanması amacıyla gerçekleşti" dedi.

İsrail devlet radyosu ile Yedioth Ahronoth gazetesinin ismini vermek istemeyen kaynaklara dayandırdıkları haberlerde de İsrail'in ateşkesin uzamasını kabul ettiğine yer verildi.

Mısır'da yürütülen müzakerelere katılan Filistin heyetinde yer alan Hamas Siyasi Büro üyesi İzzet er-Raşak da daha önce yaptığı açıklamada, "Müzakerelerin tamamlanması için geçici ateşkesin süresinin 24 saat daha uzatıldığını" kaydetmişti.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 kuruluş, Filistinlilerin taleplerine destek bildirisi yayımladı

Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren 100 kuruluş, Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelerde Filistin heyetinin taleplerine "destek bildirisi" yayımladı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"İsrail saldırılarının durması, ablukanın kaldırılması, Gazzelilerin, açılacak liman ve havaalanı ile özgürce dolaşımının sağlanması, denizde avlanma mesafesinin artırılması, geçen aydan bu yana gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması talebi, herkes tarafından anlaşılır taleplerdir." 

Kahire'deki dolaylı müzakerelerde Filistin tarafının Gazze'de ateşkes sağlanması için ortaya koyduğu istekler arasında "liman ve havalanı inşası, ablukanın kalkması, İsrail ordusunun 7 Temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi, Gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi, Oslo öncesi tutukluların da aralarında bulunduğu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması ve İsrail'in bu anlaşmalara bağlı kalması" gibi şartlar bulunuyor. 

İsrail'den "Hamas'ın Batı Şeria'yı ele geçirmeyi planladığı" iddiası
 
İsrail'in, geçen mayısda Batı Şeria'da gözaltına alınan 93 Hamas mensubunun ''Filistin yönetimine karşı darbe yapmayı ve Tel Aviv'deki İsrail hedeflerine saldırı düzenlemeyi planladığını" şeklindeki iddiası Hamas tarafından yalanlandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, iddiaların incelenmesi talimatı verdi.
 
Ramallah'taki Hamas yetkilisi, İsrail'in iddialarını "saçmalık" olarak nitelendirdi. "İsrail'in bu tür açıklamalarla Filistinli gruplar arasındaki mevcut birliği bozmaya çalıştığını" ifade eden yetkili, "Filistinliler arasında ayrılık tohumları ekmek için İsrail'in başvurduğu beyhude çabalarından olan bu iddialar, sadece Kahire'de müzakereleri yürüten Filistinli grupların birliğini bozmayı hedefliyor" dedi.

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail'in iddialarının izlenmesi talimatı verdiği belirtildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, Abbas'ın söz konusu iddiaların incelenmesi için ilgili birimlere talimat verdiği kaydedildi.

İsrail yönetimi, geçen mayısda Batı Şeria'da gözaltına alınan 93 Hamas mensubunun "Filistin yönetimine karşı darbe yapmayı ve Tel Aviv'deki İsrail hedeflerine saldırı düzenlemeyi planladığını" ileri sürmüştü.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER