ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Kasım 2012 Perşembe 08:45

Gazze'de ateşkes!

Gazzede ateşkes!

İsrail ile Hamas arasında 21 Kasım 2012 saat 21.00'den itibaren geçerli olmak üzere ateşkes sağlandı.


İsrail'in Gazze üzerine sekiz gündür sürdürdüğü saldırıları sona erdirecek bir ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşıldı. Ateşkes 21 Kasım çarşamba saat 21.00'den itibaren yürürlüğe girdi.

Mısır, İsrail ile Hamas arasında dün akşamdan (çarşamba) itibaren geçerli olmak üzere ateşkes sağlandığını duyurdu. İsrail yönetiminin, ateşkesi kabul ettiği fakat Gazze ablukasını kaldırmaya yanaşmadığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Netenyahu yaptığı açıklamada, 'Gazze'de ateşkese bir şans tanımaya karar verdiğini' açıklarken, ateşkesin başarısız olması durumunda daha güçlü ve kapsamlı operasyonların gerekebileceği imasında bulundu.

GARANTÖR, MISIR OLACAK

Filistinli bir yetkili, ateşkes uyarınca İsrail'in Gazze Şeridi'nde tüm askeri faaliyetini durduracağı, Filistinlilerin de İsrail'e roket saldırılarına son vereceğini kaydetti.

Filistinli yetkili, ateşkes anlaşmasının garantörünün Mısır olacağını sözlerine ekledi.

"ANLAŞMA TAMAM, AMBARGO KALKMAYACAK"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Gazze'de ateşkese bir şans tanımaya karar verdiğini açıkladı. Binyamin Netanyahu, ateşkesin başarısız olması durumunda daha güçlü ve kapsamlı operasyonların gerekebileceği imasında bulundu.

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Obama'nın tavsiyesiyle ateşkes teklifine bir şans verme kararı aldı. Netanyahu'nun bu şekilde daha güçlü operasyonlar gerekli olmasın diye durumun istikrara ve sükunete kavuşmasına fırsat tanıdığı belirtildi.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİLER

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, İsrail ile Filistinli grupların ateşkes konusunda anlaştığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la ortak basın toplantısı düzenleyen Amr, ateşkesin bu akşam (çarşamba) saat 9'da yürürlüğe gireceğini dile getirdi.

Kamil Amr, BM ile Katar ve Türkiye'ye de çabalarından dolayı teşekkür etti.

Hillary Clinton ise Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye ateşkes konusundaki çabaları için teşekkür etti. Clinton, Mısır'ın bölgede sorumluluk ve liderlik üstlendiğini vurguladı.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Obama'nın görüşmede Mısır'ın teklif ettiği ateşkes şartlarını kabul eden Netanyahu'yu tebrik ettiği belirtildi. İsrail'in güvenliğine verdiği önceliği bir kez daha vurgulayan Obama, ortak füze savunma programı için ödenek ayrılması için çalışma sözü verdi.

İSRAİL YİNE BOMBALADI

İsrail ordusunun Gazze'de 50 noktayı bombaladığı bildirildi.İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini açıklamasının beklendiği saatlerde Gazze'de 50 noktayı daha vurduğunu duyurdu. Açıklamada, "İsrail, vatandaşlarına zarar verenlere saldırmaya devam edecektir" denildi.

ANLAŞMA MADDELERİ ŞÖYLE:

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından dağıtılan anlaşma metnine göre;

-İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik kara, deniz ve hava saldırılarına son verecek, suikastları durduracak.

-Tüm Filistinli gruplar da roket saldırıları ve sınır bölgesindeki eylemlere son verecek.

-Ateşkesin üzerinden 24 saat geçtikten sonra sınır kapılarının açılması, malların ve insanların sınırlardan serbestçe geçmeleri, sınır bölgelerindeki insanların hedef almaktan kaçınılması ve bunların uygulanmasına ilişkin prosedürler ele alınmaya başlanacak.

-Taraflar ateşkes şartlarına uyacaklarına dair Mısır'a karşı sorumlu olacak.

-Ateşkes ihlali durumunda, taraflar devreye girmesi için Mısır'a bilgi verecek.

GAZZE'DE BAYRAM!

İsrail'in 8 gün süren saldırılarının ardından ateşkes kararını kutlayan on binlerce Filistinli sokaklara döküldü.

İsrail'le Filistinli gruplar arasındaki ateşkes sonrası Gazze'deki Filistin Hükümeti'nin bugünü, resmi bayram kabul ederek, resmi tatil ilan ettiği bildirildi.

Gazze'deki Filistin Hükümeti'nden yapılan açıklamada, 7 gün süren İsrail saldırılarının zafer ile sonuçlanması nedeniyle Gazze'de bugünün resmi bayram olarak kabul edildiği ve resmi tatil ilan edildiği kaydedildi.

Filistinlilerin ''Zafer'' olarak nitelendirdiği ateşkesin sağlanması, Gazze'de sevinçle karşılandı. Gazze'de havai fişekler atıldı, sokağa dökülen halk ellerinde Filistin bayrağı taşıdı.

Göstericiler, ''El-Kassam, Gazze'den sana selam'', ''Heniye, Gazze'den sana selam'', ''Hamas, Fetih ve halk için birlik'', ''Gazze, zafer kazandı'' sloganları attı. Tekbir sesleri yükselen camiler de halk, ateşkes kutlamalarına katılmaya davet edildi. Mısır, İsrail ile Filistinli gruplar arasında dün akşam 21.00'den itibaren ateşkes sağlandığını duyurmuştu.

Hamas Hareketi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail ordusunun Gazze'ye ''Bulut Operasyonu'' adıyla düzenlediği saldırılara karşı, ''Siccil Taşı'' adını verdikleri 7 gün süren savaşı Filistin direnişinin kazandığını açıkladı. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER