ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Ekim 2014 Pazar 13:56

Gazze ekonomisinin kilidi 'çimento'

Gazze ekonomisinin kilidi çimento

Gazzeli Ekonomist Prof. Dr. Muin Receb, çimentonun Gazze'deki ekonomik döngünün kilidi olduğunu belirterek, İsrail'in çimento ithalatını engellemesinin Gazze'deki ticari ve ekonomik hayatı felç ettiğini söyledi.


Gazze'deki Ezher Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Receb, "1 torba çimento kırktan fazla meslek ve zanaatın ticari hayata dönmesini sağlayabilir. Diğer meslek ve zanaat dalları da kendiliğinden Gazze'nin yeniden imarına dahil olur. Bu da ticari hareketliliğin tekrar doğmasını sağlar" dedi.

Çimentonun Gazze'de farklı kollarıyla sanayiyi canlandırmanın şifresi olduğuna dikkati çeken Receb, çimentonun ekonominin çarklarını döndürdüğünü ifade etti.

Recep, "İsrail, Gazze'nin çimento ithalatını engelleyerek, ticari ve ekonomik hayatı felç etti" diye konuştu.

Gazze'ye inşaat malzemelerinin girmeye başlamasıyla ekonomide ciddi bir atılım sağlanacağını öngören Receb, "Gazze'de ablukanın başlamasından bugüne kadar binlerce konut inşaat edilmesi gerekiyor. Üstelik İsrail'in son saldırılarının ardından bu ihtiyaç daha da arttı" ifadelerini kullandı.

Yeniden imarın başlamasının üretim çarkının yüksek seviyede çalışmasını ve binlerce işsizin çalışma hayatına geri dönmesini sağlayacağını kaydeden Receb, araştırmaların yeniden imarın Gazze'deki işsizlerin yarısından fazlasının sorununa çözüm olacağınını gösterdiğinin altını çizdi.

Filistinli inşaat işçisi Ziyad el-Hadidi (36) Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Gazze'nin yeniden imarına ilişkin konferansından büyük umutları olduğunu, Gazze'ye inşaat malzemesi ithalatının yeniden başlamasını beklediğini söyledi. Gazze'de 6 kişilik ailesinin geçiminden sorumlu Hadidi, 2 yıldır işsiz olduğunu ve tekrar iş bulabilmek için çimento ithalatının başlamasını beklediklerini ifade etti.

İç mimar Dr. Muhammed Rıdvan'da diğer Gazzeliler gibi 5 yıldan uzun süren durgun dönemin ardından, yeni bir dönemin başlaması için başta çimento olmak üzere inşaat malzemelerinin ithal edilmesini beklediğini dile getirdi.

Rıdvan, birçoğu çimentoya bağlı çok sayıda sanayi ve zanaat kolunun inşaat malzemesi ithalatıyla yeniden canlanacağını kaydetti.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER