ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Kasım 2014 Salı 14:31

Fransızlar Ruslara karşı çapa attı

Fransızlar Ruslara karşı çapa attı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ülkesinin Rusya için inşa ettiği savaş gemisinin teslimatı konusunda koşulların uygun olmadığını açıkladı.


France Inter radyo kanalına konuşan Fabius, "Bilinen nedenlerden dolayı geminin teslimatı için koşullar yerine getirilmiş durumda değil" dedi.

Geminin son teslimat süresi ile ilgili koşulların kontratta yer aldığını belirten Fabius, bununla birlikte bu sürenin tam olarak ne zaman dolduğu konusuna ise açıklık getirmedi.

Rusya'nın, Ukrayna krizindeki rolüne dikkati çeken Fabius, "Rusya'nın dolaylı ve dolaylı olmayan yollardan ayrılıkçıları desteklemesi, öte yandan Ukrayna tarafından gelen sorumsuz açıklamalar da kabul edilemez" dedi.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna krizini gerekçe göstererek Rusya'nın Fransa'ya sipariş ettiği savaş gemilerini teslim etmemesi konusunda uzun zamandır Fransız yönetimine baskı yapıyordu. Sipariş edilen iki gemiden biri olan ve teslimata hazır olduğu bildirilen Mistral tipi helikopter taşıyıcı geminin teslimatının askıya alınmasına "ulusal savunma sanayinin geleceğine zarar vereceği" gerekçesiyle muhalefet partileri sert tepki gösteriyor.

İki savaş gemisinin maliyetinin 1,2 milyar avro olduğu biliniyor. Rusya, teslimatın yapılmaması halinde Fransa'nın uluslararası ticaret anlaşmaları ihlal ettiği gerekçesiyle yüksek miktarda tazminat ödemesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, daha önce yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Rusya'ya savaş gemisinin teslimatı konusundaki kararını kasım ayında vereceğini bildirmişti.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER