ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 17:10

Fransız-Türk Festivali Lyon'da yapıldı


 Bu yıl 2.si düzenlenen Fransız-Türk Dil ve Kültür Festivali'nin galası Fransa'nın Lyon şehrinde gerçekleştirildi.

Lyon Kongre Sarayı'nda 3 bin davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen ve Türkiye'de 11. düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları'na Fransa'dan katılacak adayların sahne aldığı programa Türk ve Fransız yetkililer de büyük ilgi gösterdi.

Bir aydan beri Fransa'nın Paris, Lyon ve Strasbourg şehirlerinde gerçekleştirilen elemelerde seçilen adaylar, Lyon'da bulunan izleyicilere unutulmaz anlar yaşattılar.

Fransız-Türk Dil ve Kültür Festivali'ne eski Milli Eğitim Bakanı ve İstanbul Milletvekili Nimet Baş, Yozgat Valisi Abdulkadir Çelik, TBMM Türkiye Fransa Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Kasım Gülpınar, Şanlı Urfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, Yozgat Belediye Başkanı Emin Başer, Lyon Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dounia Besson, Lyon Başkonsolosu Ege Türemen Rhone Alpes Bölge Meclis Üyesi Elyette Croset, Belediye Meclis Üyesi Elvan Uca ve birçok gazeteci iştirak etti.

Galada konuşan eski Mill Eğitim Bakanı Nimet Baş, "Gelecekte bu çocuklar bizim uzaktaki yakınlarımız olarak yetişecek. Biz de bir yere gidince sadece Türkleri aramayacağız. Türk okulu mezunu gençleri de arayacağız." dedi.

50 yıl önce Fransız okullarının Türkiye'de bulunduğunun altını çizen Baş, ''Aslında batılı devletler dilin ve kültürün tanıtılmasının anlamını, okullar yoluyla yapılmasını çok önce keşfetmişler. Biz maalesef bu konularda hem çok geç kaldık hem de sivil bir inisiyatif olarak başlayan bu süreci çok desteklemedik." ifadelerini kullandı.

HAYALLER GERÇEĞE DÖNDÜ

Bu çabalara; bu işe ideal olarak bakan çok küçük bir grubun hayalleri olarak bakıldığını vurgulayan Baş, "Ama bugün o hayallerin gerçeğe döndüğünü görüyoruz." dedi. Fransa'daki organizasyonun çok başarılı olduğunu vurgulayan Nimet Baş, "Fransa'da son derece seçkin bir davetli kitlesinin burada bulunması, bu kadar özel bir yerde bu kadar insanın katılımıyla bir program yapılıyor olabilmesi çok çok büyük bir başarı." diye kaydetti.

Fransız-Türk Dil ve Kültür Festivali'ne katılan Yozgat Valisi Abdülkadir Çelik ise "Sri Lanka'da Pakistan İslamabad'da Kazakistan'da Afrika'nın kızgın çöllerinde görev yapan görev selam ehline selam gönderiyoruz." diye konuştu. Selamın dil ile olduğunu belirten Abdülkadir Çelik, "Dilimizin en güzel şekilde kullanıldığı ve yaşadığımız ülke insanlarının dillerinin en güzel şekilde anlatıldığı öğretildiği okullara ihtiyacımız var." vurgusunda bulundu.

Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkanı Kasım Gülpınar da siyaset ve siyasetçi olarak on yıllarca çaba gösterip de elde edilemeyen neticenin bu tür organizasyonlar ve gönüllü insanların gayretleri ve hizmet aşkı sayesinde bir yıldan çok daha kısa sürede elde edilebildiğini vurguladı.

Bu tür organizasyonların siyasetçinin işini çok daha kolaylaştırdığını
söyleyen Gülpınar, "Siyaset kurumunun bunu organize eden arkadaşlara çok daha destek vermesi gerektiği kanaatindeyim. Bugün küçük bir şey olarak görülebilir. Bunun semeresini ileriki yıllarda çok daha fazla alacağız ve geriye dönüp baktığımızda bu arkadaşlar ne kadar güzel iş yapmış deyip onlara bir kere daha teşekkür edeceğiz." vurgusunda bulundu.

Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen de dünyanın her yerinde tüm okullarda bu çocukların Türkçe öğrendiklerini belirterek, ''Öğrendikleri dilin kültürünü öğreniyorlar. Ülkemizde vakit geçiriyorlar. Bunlar ilerisi için çok önemli." diye konuştu.

Yozgat Belediye Başkanı Emin Başer milletlerin en önemli ögelerinden birinin dil, kültür ve tarih olduğunu hatırlatarak, "Milleti millet yapan değerlerimizi bugüne getiren Türkçe Olimpiyatları'yla çok değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

ENTEGRASYONA KATKI VURGUSU

Lyon Başkonsolosu Ege Türemen, bölgelerinde 140 bin civarında Türkün yaşadığını hatırlatarak, ''Bu vatandaşlarımıza Türkçeyi öğrenmelerini telkin ediyoruz. Yurtdışında yaşayan insanların anadilde sıkıntıları var. Dolayısıyla bu tür Türkçeyi ön planda tutan etkinliklerin son derece önemli olduğunu düşünüyorum." vurgusunda bulundu.

Entegrasyonun önemli olduğunu, bir ayağının ise yaşanılan ülkedeki dili öğrenmek oluğunu hatırlatan Türemen, diğer tarafının ise Türkçeyi de unutmamak olduğunu belirtti. Lyon Başkonsolosu, "Türkçe-Fransızca Olimpiyatları'nın bu bağlamda entegrasyona katkı sağlayan bir etkinlik olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Lyon Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Dounia Besson da evrensel değerlerin öneminden bahsederek, inceleme fırsatı bulduğu Mevlana'nın mesajının günümüzde yayılmasının önemli olacağını belirtti. Besson, Lyon Belediyesi'nin Türkiye ile güçlü ilişkileri olduğunu vurguladı.

Rhone Alpes Bölge Meclis Üyesi Elyette Croset de büyük bir heyecanla galaya katıldığını belirterek, "Bölge Meclisi, ekonomik, kültürel ve eğitim faaliyetlerinde sizin yanınızda." diye konuştu.

FESTİVALE LYON DAMGASI

Franız-Türk Dil ve Kültür Festivali'nde bu yıl 150 öğrenci sahne alırken 30 ayrı performans sergilendi. Bu yıl Türkiye'de Fransa'yı temsil edecek adaylar ise temel seviye kategorisinde Solene Beguin, temel seviye şiir kategorisinde Suzana Mamedova, anadil şiir kategorisinde Sayinur Sebukhan ve özel yetenek kategorisinde Nicolas Durand ile Valentin Guarrigues oldu. Toplamda sergilenen 30 performansın 8'inin ise Lyon bölgesinden olduğu belirtildi.

2011'de Türkiye'de Fransa'yı temsil eden Imane Oulocheik de kendiyazdığı ''Türkiye Seni seviyorum'' parçasıyla davetlilerden büyük alkış aldı. 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER