ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2014 Salı 16:52

Fransa'dan destek çağrısı

Fransadan destek çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'nin Ayn El Arap (Kobani) kentinden sonra Halep'e destek olmak gerektiğini belirtti.


Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'nin Ayn El Arap (Kobani) kentinden sonra Halep'e destek olmak gerektiğini belirtti.

Fabius, Dışişleri Bakanlığı'nin internet sitesinde yer alan "Kobani'den sonra Halep" başlıklı yazısında, Kobani'de olanlardan sonra Halep'in unutulmaması gerektiğine işaret etti.

IŞİD terör örgütünün Kobani'de durdurulmak üzere olduğunu, bir adım sonrasının da Halep olduğunu belirten Fabius, şehrin Suriye başta olmak üzere dünya için önemine dikkati çekti.

Fabius, "insanlık mirası" olarak tanımladığı Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'in 2012'den beri Beşşar Esed rejiminin bombalarına direndiğini hatırlatarak, bugün bir de IŞİD tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Halep'in tamamının neredeyse kuşatma olduğunu yazan Fabius, yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Halep'in Türkiye dışında dünyayla bağlantısı kesilmiş durumda. Aç bırakma politikasını sürdüren Esed rejimi, hala kentte direnmeye devam edenleri açlık ve soğukla vurmaya çalışıyor. Şehirde 300 bin kişi hala Halep'i terk etmemeye direnirken 1 milyon kişi çoktan sığınmacı olmayı seçmiş bile."

Halep'i teröristlerin gaddarlığına terk edildi

Esed rejiminin IŞİD'in kentin doğu yakasında büyümesine izin vererek Halep'i teröristlerin gaddarlığına terk etmeyi tercih ettiğini belirten Fabius, "İşte o zaman Halepliler şu anda IŞİD'in durdurulduğu Kobani'de olanların bedelini ödeyecek" ifadesini kullandı.

Fabius, daha önce de belirttiği gibi Esed rejimi ile IŞİD arasındaki ortaklığa dikkati çekerek, "Bu canileri yaratan ve onları masum insanların üzerine salan Beşşardır" yazdı. Esed'in IŞİD'e dünyanın gözü önünde adeta siper olduğunu belirten Fabius, Suriye rejiminin IŞİD'e karşı hiçbir şey yapmadığını kaydetti.

"Bu barbarlığın iki yüzü (Esed ve IŞİD) aslında tek bir amaca hizmet ediyor. İkisi de ılımlı muhalefeti yok etmek istiyor" değerlendirmesinde bulunan Fabius, Halep'i yalnız bırakmanın orada hala yaşayan 300 bin kadın çocuk ve yaşlıyı ya IŞİD'in barbarlığıyla ya da Esed'in zulmüne mahkum etmek olduğunu ifade etti.

Fabius, Halep'i terk etmenin Suriye'nin onlarca yıl sürecek şiddete mahkum edilmesi, herhangi bir siyasi geleceğin ölümü, giderek radikalleşen savaş ağalarına teslim edilmiş bir ülkenin parçalanması ve Suriye'deki kaosun Irak, Lübnan ve Ürdün'e sıçraması anlamına geleceğini vurguladı.

Fabius, bu nedenle Fransa'nın Suriye'yi ve Halep'i kaderine terk etmeyeceğini ve koalisyon ortaklarıyla Halep üzerine yoğunlaşacağını açıkladı. Orada amaçlarının hem Suriye muhalefetine destek vermek hem de IŞİD ve Esed'ün zulmüne maruz kalan sivil halkı korumak olduğunu belirten Fabius, "Kobani'den sonra Halep'i kurtarmalıyız" ifadesini kullandı.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER