ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Aralık 2016 Salı 17:18

Fransa'da kuş gribi alarmı

Fransada kuş gribi alarmı

Fransa Tarım Bakanlığı, kuş gribi vakalarının ülke geneline yayılma riski nedeniyle alarm seviyesinin ortalamadan yükseğe çekildiğini açıkladı


Fransa'da kasım ayının sonundan itibaren yeniden yayılmaya başlayan kuş gribi salgını endişe verici boyutlara ulaştı. Tarım Bakanlığı, virüsle ilgili daha önce ortalama olarak belirlediği risk seviyesini yüksek olarak değiştirdi.

Fransa Tarım Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "H5N8 türü virüsün ülkenin güneybatısında, Pas-de-Calais ve Haute-Savoie bölgelerinde bulunan çiftlik ve kümeslerde yayıldığı ve bu nedenle daha önce ortalama olarak belirlenen risk seviyesinin yüksek olarak değiştirilip ülke genelinde uygulamaya konulduğu" belirtildi.

Açıklamada, kararın alınmasında virüsün Fransa ve birçok Avrupa ülkesinde hızla yayılmasının belirleyici olduğuna değinilerek, "Ülke genelinde yabani kanatlılar ile besi kanatlılarının teması, farklı çiftliklerdeki besi kanatlılarının satış veya değişik nedenlerle bir araya getirilmesinin yasaklandığı" kaydedildi.

Bakanlık, geçen hafta Tarn Bölgesinde üç ördek çiftliğinde kuş gribine rastlandığını açıklamış, çiftlikte bulunan tüm hayvanların tedbir amaçlı itlaf edildiğini, çiftlik çevresinde üç kilometre çapında koruma ve 10 kilometre çapında da gözlem kararı alındığını duyurmuştu.

Aynı virüsün 26 Kasım'da ülkenin kuzeyinde bulunan Pas-de-Calais bölgesinde yaban ördeklerinde de görüldüğü kaydedilerek, salgının tüm Fransa'ya yayılması riskine karşı önlemler alınacağı açıklanmıştı.

Avrupa Birliği'nin en büyük kanatlı hayvan üreticisi olan Fransa'nın güneybatı bölgesinde geçen yıl yaşanan salgın nedeniyle kanatlı hayvan ihracatında sorunlar yaşanmıştı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER