ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Aralık 2014 Çarşamba 19:15

Filistin'in devlet olarak tanınması çabaları hız kazandı

Filistinin devlet olarak tanınması çabaları hız kazandı

Avrupa'daki bazı ülkelerde Filistin'in devlet olarak tanınması konusundaki yasal faaliyetler son dönemde hız kazandı.


İsveç'in Filistin'i devlet olarak tanımasının ardından, İngiltere, İspanya, İrlanda ve son olarak Fransa'da parlamentolar Filistin'in devlet olarak tanınması isteğiyle hükümetlere çağrıda bulundu.

Fransa Meclisi'nde, İktidardaki Sosyalist Parti milletvekillerinin sunduğu "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısının kabul edilmesinin ardından karara tepkiler gecikmedi.

İsrail'in Paris Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, kararın, barış ihtimaline zarar vereceğini belirtirken İsrail kanadından yapılan açıklamada da "bu tek taraflı kararın büyük bir hata" olduğu yorumunda bulunuldu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise oylamadan önce pazar günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Fransa'nın sorumsuz hareket ettiğini iddia ederek, bölgede barış sağlanmadan Filistin devletinin tanınmasının endişe verici olduğunu dile getirmişti.

Fransa Meclisi'nde yapılan oylama sembolik olsa bile, sadece siyasi kanadın değil birçok Yahudi sivil toplum örgütünden eleştiri aldı. Fransa'da Yahudilerin çatı kuruluşu kabul edilen Fransa Yahudi Kurumları Temsil Heyeti (CRIF) Başkanı Roger Cukierman, temmuzda Fransa'nın birçok kentinde yapılan Filistin'e destek gösterilerine dikkati çekerek, bir de bu kararın alınmasının Fransa'daki Yahudiler arasında, "ülkede işler bizim açımızdan iyi gitmiyor" imajını güçlendireceğini belirtti.

Mecliste fikir ayrılığı: Sol evet derken sağ partiler karşı çıktı

Mecliste dün oylanan karar tasarısı 339 evet oyu ile kabul edilmiş olsa bile uzmanlar, 151 hayır oyuna dikkati çekiyor. Zira İsveç, İspanya ve İngiltere'de Filistin'in bir devlet olarak tanınmasına ilişkin yapılan oylamalarda daha homojen bir tablonun varlığına işaret ediliyor. İngiltere'de yapılan oylama karar 274 evet oyuna karşı 12 hayır oyuyla kabul edilmiş, İspanya meclisinde ise tasarıya 319 evet 2 hayır oyu çıkmıştı.

Sosyalist vekillerden sadece Rene Roquet hariç herkesin evet oyu kullandığı tasarı, radikal sol, yeşiller ve komünistler tarafından yüzde yüz desteklenirken sağ partilerden aynı desteği bulamadı.

Nicolas Sarkozy'nin başkanlığını yaptığı Halk Hareketi Birliği'nden (UMP), tasarıya 136 hayıra karşılık sadece 9 evet oyu çıktı. UMP, söz konusu tasarının hiçbir anlamı olmadığını belirterek iktidar partisini Müslümanların gözünü boyamaya çalışmakla suçladı.

UMP'den Pierre Lellouche ise, Fransız Anayasası'nın ne parlamentoya ne de senatoya Fransız diplomasisini yeniden şekillendirme hakkı tanımadığı açıklamasında bulunarak, oylamanın hukuken de sorunlu olduğunu belirtti.

Karara en sert tepki ise merkez sağdan UDI Milletvekili İsrailli Meyer Habib'den geldi. Habib, "Hamas'ın IŞİD yada El Kaide'den hiçbir farkı yok" ifadelerini kullanırken merkez sağdan başka bir isim Gilbert Collard da Sosyalistleri "teröristlere" yardım etmekle suçladı.

Ramallah'tan teşekkür

Fransız kamuoyu oylamanın yansımalarını tartışırken Ramallah'tan da teşekkür gecikmedi. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Kurulu Üyesi Hanan Aşravi yayımladığı açıklamada, Fransız halkına teşekkürlerini iletirken Fransız Hükümeti'ne de Filistin'in resmen tanınması için gerekli adımları atmaya davet etti.

Aşravi, İsrail'in, Filistin topraklarındaki işgalini sonlandırmayı öngören BM Güvenlik Konseyi tasarısının da Filistin lehine oylanmasını ümit ettiğini dile getirdi. Bu konuda "iyimser" olduğunu ifade eden Aşravi, "Fransa'nın bizim lehimize oy kullanmasını bekliyoruz. Fransa halihazırda bu konuyla ilgili Almanya ve İngiltere'yi de iknaya çalışıyor" yorumunda bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda da oylanacak

Fransa Meclisi'nde Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin kabul edilen karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin bir başka karar tasarısı 11 Aralık'ta Fransa Senatosu'nda oylanacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) da geçen haftaki oturumunda, Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarıyı görüşmüştü. Tasarının da AP Genel Kurulu aralık ayı oturumlarında oylanması öngörülüyor.

Bugüne kadar, dünyadaki 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. Avrupa ülkelerindeki tanıma girişimleri ise son dönemde hız kazandı.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER