ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Kasım 2014 Çarşamba 18:54

Filistin Devlet Başkanı Abbas Ürdün'de

Filistin Devlet Başkanı Abbas Ürdünde

Ürdün'ü ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kral Abdullah ile bir araya geldi.



Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, başkent Amman'daki Hüseyni Sarayı'nda görüşen ikili, Filistin'deki son gelişmeleri ele aldı.

Filistin-İsrail arasındaki barış sürecinin önemsenmediği uyarısında bulunan Kral Abdullah, müzakerelerin, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulabilmesi için gerekli olduğunu vurguladı.

Kral ayrıca İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini kınadı, ihlaller ve İsrail'in "yerleşimci" politikasının barış sürecini baltaladığını ifade etti.

Abbas da Kudüs'teki himayesinden ötürü Ürdün'ün Filistin meselesi için önemli bir müttefik olduğuna değinerek, "Kral Abdullah ile olayların başlangıcından bu yana İsrail dahil bölgesel ve uluslararası taraflarla İsrail'in Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyan mabetlerine yönelik ihlallerini durdurmak için görüşüyoruz" ifadesini kullandı.

Öte yandan Abbas'ın, başkent Amman'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Ürdün, 1924 yılından itibaren Kudüs'te bulunan Müslüman ve Hristiyanlara ait mabetlerin "Yönetimi ve muhafızlığı" görevini yürütüyor. Bu çerçevede Mescid-i Aksa'nın imamı, Ürdün tarafından atanıyor.

İsrail askerlerinin çeşitli ihlallerinin yanı sıra geçen hafta Filistinlilere müdahalesinde Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar ilerleyerek, Kıble Mescidi'nin içinde mihrap ve minberin yer aldığı bölgeye postallarıyla girmesi, Filistinliler nezdinde infiale neden olmuştu.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER