ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Şubat 2018 Cuma 16:47

Etiyopya'da bir ayda 6 bin 376 hükümlü ve mahkuma af

Etiyopyada bir ayda 6 bin 376 hükümlü ve mahkuma af

Siyasi tansiyonun düşürülmesi ve ulusal uzlaşının sağlanabilmesi için bir ayda 6 bin 376 hükümlü ve mahkuma özgürlük yolu açıldı


Yaklaşık iki buçuk yıldır muhalif gösterilere sahne olan Etiyopya'da ulusal uzlaşının sağlanabilmesi için son bir ayda 6 bin 376 hükümlü ve mahkum affedildi.

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'in geçen ay başında ulusal uzlaşının sağlanabilmesi için "siyasetçilere ve diğer bazı kişilere" yönelik açıkladığı af kararının ardından ülke genelinde yargılaması devam eden ve çeşitli suçlarla hüküm giymiş 6 bin 376 kişi salıverildi.

Muhalif gösterilerin yoğun olarak yaşandığı Oromiya eyaletinde 2 bin 345, Amhara eyaletinde 3 bin 503 kişiye özgürlük yolu açılırken, Güney Milletleri-Milliyetleri ve Halkları eyaletinde 413 kişiye af geldi. Aralarında muhalif lider Merara Gudina'nın da olduğu federal tutuklulardan 115'i ise serbest bırakıldı.

Af edilenlerin çoğunluğunu ülkede 2015-2016 yıllarında görülen kitlesel gösterilere katılanlar oluşturuyor. Etiyopya hükümetinin Oromiya eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletmeye çalışması sonucu eyalette Aralık 2015'te protestolar patlak vermişti.

Ülkedeki iktidar koalisyonu Etiyopya Halkları Devrimci Demokrasi Cephesinin (EPRDF) istifasını isteyen muhalifler, ülkenin farklı bölgelerindeki protestolarına halen devam ediyor.

Geçen ay Amhara eyaletinde göstericiler ile polis arasında çıkan çatışmalarda 10 kişi yaşamını yitirdi.

Yaklaşık 100 milyon insanın yaşadığı Etiyopya'da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar oluştururken, Amharalar ise yüzde 27'lik bir kısmı teşkil ediyor.

Muhalif gruplar, hükümet ve ordunun ülkenin sadece yüzde 6'sını oluşturan Tigray etnik grubu tarafından kontrol altında tutulduğunu ileri sürüyor.

Hükümet, insan hakları kuruluşları tarafından muhalif siyasetçi, gazeteci ve göstericilere karşı hak ihlallerinde bulunmak ve aşırı şiddet uygulamakla suçlanıyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER