ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2014 Cuma 17:09

Esed'e seçim öncesi büyük şok

Esede seçim öncesi büyük şok

Suriye’de muhalif birlikler Beşşar Esed’in Dera kentinde seçim kampanyasını yürüttüğü ofise saldırdı, 22 kişi öldü.


Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre saldırıda 30 kişi de yaralandı. Saldırı seçim bürosunda kalabalık bir grubun çalıştığı sırada gerçekleşti. Ülkede yaşanan şiddet ve ağır insani felakete rağmen cumhurbaşkanlığı seçimi hazırlığı yapılıyor. 3 Haziran’da yapılacak seçimde Beşşar Esed, işadamı Hasan Nuri ve hukukçu Mahir Haccar yarışacak. Esed'e rakip olan adaylar kamuoyunun yakından tanıdığı isimler değil.

Suriye muhalefeti, iç savaşın sürdüğü ülkede cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasına da büyük tepki gösteriyor.
Ülkedeki iç savaş tüm şiddetiyle devam ederken iç savaş şu ana kadar 162 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.
Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıkladığı yeni rapora göre, ülkede toplam ölü sayısı 162 bini geçerken, çatışmalarda 8 bin 607’si çocuk 53 bin 978 sivil hayatını kaybetti.

Rusya'dan Esed'e çok ciddi uyarı

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov: Beşşar Esed’i karşı dış askeri müdahalenin ihtimal dışı değil

Bugün ajansların geçtiği bir diğer habere göre Moskova'da düzenlenen güvenlik konferansında konuşan Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, "Hiç kimse Suriye lideri Beşşar Esed'e karşı Batı kaynaklı dış askeri müdahale ihtimalinin olmadığını söyleyemez.." dedi. Rusya Genelkurmay Başkanı'na göre, askeri müdahale için "sivil halkı korumak" ya da "yabancı vatandaşların güvenliğini sağlamak" gibi bir kısım gerekçeler oluşturulabilir.

Esed rejiminin devrilmesinin ardından neler olacağı ile ilgili soruya yanıt veren Gerasimov, "Büyük bir ihtimalle bugün parçalanmış olan radikal İslami unsurlar iktidara gelecek." öngörüsünde bulundu.

Gerasimov, Suriye'nin terör ve aşırılıkçı grupların geçiş bölgesi haline geldiğini, Ortadoğu'dan Avrupa'ya silah ve uyuşturucu trafiğinin bölge üzerinden yapıldığına dikkat çekti.

Suriye'de dış askeri müdahaleye karşı çıkan Moskova, tüm tarafların masaya oturarak soruna çözüm bulmasını istiyor. Esed'in kimyasal silahlarının ülke dışına çıkarılması ile ilgili anlaşmanın imzalanmasını sağlayan Rusya, ABD'nin askeri müdahalesini engellemişti.

NATO'nun Rusya sınırlarında askeri varlığını artırmasının yok sayılamayacağını ve gerekli tedbirleri alacaklarını ifade eden Gerasimov, "Ukrayna'da yaşanan olaylar Avrupa'da askeri ve siyasi durumu ağırlaştırdı. Bir kısım Batılı ülkeler Rusya karşıtı retorik geliştiriyor. Baltık ülkeleri, Polonya ve Romonya'da NATO askeri gücü varlığını artırıyor." eleştirisi getirdi


 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER