ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Haziran 2014 Pazartesi 20:07

Esed işi zorlaştırıyor

Esed işi zorlaştırıyor

BM, Esed'in, insani yardım faaliyetlerini zorlaştırdığını bildirdi


Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, son günlerde Suriye'de yapılan bazı yönetimsel düzenlemeler nedeniyle insani yardımları dağıtmanın zorlaştığını belirtti.
Amos, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki krizin BM'nin insani yardım çabalarında ağırlığı oluşturmaya devam ettiğini söyledi.
9,3 milyon Suriyelinin yardıma ihtiyacı olduğuna, 2,8 milyon Suriyelinin ise komşu ülkelerde sığınmacı olarak yaşadığına dikkati çeken Amos, ülkede çatışmaların bütün taraflarının insani hukuku ve insan hakları hukukunu çiğnemeye devam ettiğini vurguladı.
Suriye'de 241 bin kişinin kuşatma altında olduğunu bildiren Amos, buralara yardımın ulaştırılamadığını kaydetti.
Suriye'deki seçimlerden sonra insani yardım faaliyetlerinin kolaylaşıp kolaylaşmadığına ilişkin soru üzerine Amos, "Son günlerde Suriye'de yapılan bazı yönetimsel düzenlemeler nedeniyle insani yardımları dağıtmak daha güç hale geldi" dedi.
Daha önce yerel düzeyde görüşmeler yaparak ve esneklik elde ederek yardım faaliyetlerini yürütebildiklerine işaret eden Amos, "Şu anda izinlerin Şam'dan alınarak merkezileşmesi gerektiğini söylüyorlar" ifadesini kullandı.
Türkiye'den Suriye'ye geçişi daha önce Nusaybin-Kamışlı sınır kapısını kullanarak sağladıklarını anımsatan Amos, "Türkiye ile Suriye arasında Halep yakınlarında iki ayrı sınır kapısını daha kullanmak istiyoruz. Bu sınır kapılarından geçişimize izin verilirse ulaşmakta zorlanılan 1,1 milyon insana erişebileceğiz" diye konuştu.
Irak'taki krizin Suriye'deki yardım çabalarını nasıl etkileyeceğine ilişkin soru üzerine Amos, Irak'tan Suriye'ye geçişi sağlayan sınır kapılarından birinin Irak Şam İslam Devleti'nin elinde olduğunu söyledi.
- Irak
Irak'taki krizle ilgili sorular üzerine Amos, Irak'ın petrol bakımından zengin olması dolayısıyla insani yardım konusunda kendi kendine yetebileceği yönündeki inanışa işaret ederek, bu nedenle Irak'la ilgili yardım faaliyetlerinin sadece yüzde 14'ünün fonlanmasını sağlayabildiklerini kaydetti.
Ülkede yiyecek, su ve yakıt ihtiyacının ön planda olduğunu belirten Amos, Irak'ın halihazırda yiyecek stokları bulunduğunu, bu stokların BM tarafından dağıtılıp dağıtılamayacağını Iraklı yetkililerle görüştüklerini bildirdi.
Kendilerinin de Suriye'ye yardım için Irak'ta yiyecek stoku bulundurduklarını dile getiren Amos, fakat bunları Irak'ta kullanabilmeleri için donörlere danışmaları gerektiğini söyledi.
- Ukrayna
Ukrayna'daki insani duruma ilişkin soru üzerine Amos, BM'nin elde ettiği verilere göre, şu anda ülkede 17 bin 500'den fazla yerinden edilmiş kişinin bulunduğunu bildirdi.
Bunların yaklaşık 11 bininin Kırım'dan 7 bininin ise ülkenin doğusundan geldiğini belirten Amos, Donetsk, Lugansk ve Slavyansk'ta daha fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı yönünde haberler aldıklarını anlattı.
Amos, Rus yetkililerin de kendisine 4 bin 800 Ukraynalının Rusya'ya sığınmacı olarak başvurduğu bilgisini aktardığını kaydetti.
Tüm dünyadaki yardım faaliyetlerinde bu yıl kullanmak için 17 milyar dolara ihtiyaç duyduklarını da ifade eden Amos, bununla 54 milyon insana ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER