ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Eylül 2014 Perşembe 16:11

Ertuğrul Günay: Hukuk olmadan kalkınmayı sürdürmek mümkün değil

Ertuğrul Günay: Hukuk olmadan kalkınmayı sürdürmek mümkün değil

Ertuğrul Günay, Brezilya eski Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso ve Türkiye Brezilya Kültür Merkezi’nin davetiyle Brezilya'ya geldi.


Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, Brezilya eski Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso ve Türkiye Brezilya Kültür Merkezi’nin davetiyle Brezilya'ya geldi. İki ülkenin benzer yönlerini ele alan ve sürdürülebilir ilerleme için iki şeye dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden eski bakan, hukuk devleti ve çoğulcu demokrasiden vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı. Hukuk devleti ve demokrasi olmadan gelişmeyi sürekli kılmanın mümkün olmayacağını ifade eden Günay, insan haklarını ve adalet duygusunu göz ardı eden bir kalkınmanın kalkınma değil bir aldatmaca olduğunun altını çizdi.

Cardoso Vakfı'nda düzenlenen panele katılan Günay, bir süre önce Türkiye'ye gelen eski Brezilya lideri ile iki ülke arasındaki ortak değerleri konuştu. Kısa bir tarihi ve coğrafi tanıtımın ardından Türkiye'nin turizm tecrübesini nazara veren Günay, turizmin canlı kalabilmesi için içte ve dışta barış vurgusu yaptı. İki ülkenin ortak yönlerine dikkat çeken eski bakan, sürdürülebilir kalkınmanın ancak demokrasinin işlemesi ve insan haklarının korunması ile mümkün olabileceğini ifade etti.

SİVİL ANAYASA VURGUSU

Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerin başında yeni bir anayasa olduğunu söyleyen Günay, Türkiye'nin hala 1982'de yapılan askeri anayasa ile yönetildiğini ve yapılan düzenlemelere rağmen yeni bir anayasa yapma konusunda ilerleme sağlanamadığını belirtti. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma hedefiyle bazı reformları gerçekleştirdiğini hatırlatan Günay, bu hedefin son zamanlarda gündemden düştüğünü ve yeni bir anayasa yapmanın da içinde bulunulan dönemde daha zor hale geldiğini belirtti.

Konuşmasının bir bölümünde Türkiye'de yaşanan son sürece dikkat çeken Günay, iktidarın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bakışını, kurumlar arasında denge ve denetim sistemi olmadan, Türk tipi bir başkanlık sistemine geçiş talebi olarak değerlendirdi. Günay, gerekli mekanizmaları oluşturmadan bu yönetim tarzına geçmenin, Asya tipi otoriter bir yönetime evrilme tehlikesi taşıdığını belirtti.

Türkiye'nin taşıdığı tarihi ve coğrafi öneme dikkat çeken Eski Brezilya lideri Fernando Henrique Cardoso ise Türkiye gezisinden çok etkilendiğini ifade etti. Brezilya'nın da askeri darbeler geçirdiğini hatırlatan Cardoso, ülkede bugün yaşanan kalkınma ve huzurun ardında 1988 yılında yapılan sivil anayasanın yattığını belirtti. Cardoso, o tarihten bu yana demokrasi ve insan haklarında ülke olarak geri adım atılmadığını belirtti. Geçen yıl ülke genelinde yaşanan protestolara da değinen Cardoso, Brezilya halkının haklarını aramak için sokaklara indiğini ve demokrasiye sahip çıktığını ifade etti.

Türkiye'nin turizm tecrübesinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını hatırlatan Günay, dünya tarihinin mirasına insanlık adına emanetçilik yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin turizm vesilesiyle yıllık 30 milyar dolar gelir elde ettiğine işaret eden Günay, Türkiye Brezilya Kültür Merkezi gibi sivil insiyatiflerle, ülkeler arasındaki kültür değişiminin daha derin bir anlam kazandığını ifade etti.

Günay bölge ve dünya konjonktürünü değerlendirdiği konuşmasında, son olarak Türkiye'nin içeride ve dışarıda barışı kararlılıkla savunan bir ülke olması gerektiğine, bugünkü şartlarda savaş için ayrılan kaynağın insanlığın geleceğinden çalındığını dile getirdi.





















KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER