ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Mayıs 2013 Cuma 20:49

"Erdoğan, zor bir bölgede harikulade bir iş çıkardı"

"Erdoğan, zor bir bölgede harikulade bir iş çıkardı"

Başbakan Erdoğan'a büyük bir hayranlık duyan ABD Başkan Yardımcısı Biden Erdoğan'ı yere göğe sığdıramadı.


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı uzun süredir tanıdığını ve hayranlık duyduğunu belirterek, "İnanılmaz derecede zor bir bölgede harikulade bir iş çıkardı" dedi. Biden, iki ülkenin güvenlik ve ekonomik refahının birbirine tamamen bağlı olduğunu belirtti.

ABD yönetiminin sıcak misafirperverliği, övgülere de yansıdı. Biden, Başbakan Erdoğan'a, katıldıkları her iki toplantıda da övgüler sıraladı.

Biden, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen yemekte, "Sayın Başbakan, sizinle ilk tanıştığımızda da söylediğim gibi liderliğinize büyük bir inanç besliyorum" derken, ABD Ticaret Odası'ndaki toplantıda da "Erdoğan'a hayranım" ifadesini kullandı.

BIDEN'DEN TÜRKLERE ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Biden, Erdoğan'ın Türkiye ziyaretinde kendisini hastaneden yeni çıktığı için İstanbul'da evinde ağırlamasından duyduğu mutluluğu hatırlatması dikkate değerdi. Hatta Biden, "Amerikalı dostlarıma şunu söylüyorum; bir Türk ailesi tarafından evlerinde ağırlanana kadar, misafirperverliğin gerçek anlamını bilemezsiniz" diyerek, Türkiye'nin ev sahipliğinin tanıtımını da yapmış oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında iş adamlarıyla buluştu. Toplantıya katılan ABD Başkan Yardımcısı Biden, ABD Başkanı Barack Obama ve Erdoğan'ın, bu süreçte ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasına doğru çalışma yönünde çabalara başlama kararı aldığını bildirdi.

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT"

Beyaz Saray'daki Kabine Odası'nda Başbakan Erdoğan'la yaptıkları görüşmeyi "çok çok iyi bir toplantı" şeklinde nitelendiren Biden, "Bugün Başkan Obama'nın da dediği gibi, bizim Türkiye'yi sadece AB ile görüşmelerin her aşamasında bilgilendirmekle kalmayıp, aynı zamanda serbest ticaret anlaşması bağlamında aramızdaki bazı bölümleri ve farklılıkların üstesinden gelebilmemiz halinde, o noktaya AB ile yeni ticaret anlaşmasını yapmadan gelebilmemiz halinde, bunun Türkiye için büyük bir fırsat olacağına inanıyoruz. Bu, onların zorlayabileceği bir açık kapı olur" diye konuştu.

Türkiye'nin şaşırtıcı bir süratle büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Biden, Türk-Amerikan ilişkilerinin önemine ilişkin, "Kuzey Afrika, Suriye, Afganistan ve birçok yerde, dünyadaki olayların çok güçlü biçimde iki ülkeyi bir araya getirdiği başka bir dönem hatırlamıyorum" ifadelerini kullandı. 

"TÜRKİYE OLAĞANÜSTÜ BIR FIRSAT NOKTASI"

Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğinden kuşku duymadığını dile getiren Biden, "Obama yönetimi olarak ilk baştan beri hedefimiz, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ortaklığı genişletmek ve derinleştirmek oldu. Türkiye bizim açımızdan olağanüstü bir fırsat noktası" diye konuştu.

Biden, "Biz doğal ortağız. Türkiye'nin her girişimindeki başarısı, ABD'nin tümüyle çıkarınadır" dedi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER