ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 14:14

"En az altı muhbirin NSU’yla bağlantısı vardı"


Almanya'da Birinci devlet kanalının (ARD) Report Mainz programında istihbarata bilgi aktaran en az altı muhbirin (V-Mann) NSU’yla ilgisi olduğu ileri sürüldü. Report Mainz’ın iddiasına göre, aşırı sağcı çevrelerden bilgi aktaran her dört muhbirden biri muhbirlik yaptığı dönemde suça karışmış, bazı muhbirler ise bilgi aktararak 100 binlerce Euro ikramiye almış.

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin 4 Kasım 2011’de ortaya çıkmasından sonra emniyet birimleri, özellikle de ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasa Koruma Daireleri eleştirilerin hedefine oturmuştu. Siyasi içerikli konularda araştırmalar yapan Report Mainz, muhbirlerle (V-Leute) ilgili bir dosya hazırladı.

MUHBİRLER SUÇA KARIŞMIŞ, TAHKİKAT GÖRMEMİŞ

Araştırmanın en önemli detaylarından biri ise en az altı muhbirin NSU terör hücresiyle ilgisinin ortaya çıkması oldu. Report Mainz’ın tespit ettiği 50 muhbir üzerine yaptığı araştırma şu sonuçlara vardı: “12 köstebek, muhbirlik yaptığı dönemde; zorlama, yaralama, cinayete teşvik, silah ticareti, bomba yapımı, kundaklama ve bombalı saldırı gibi suçlara karıştı. Bunların altısı ise haklarında adli kovuşturma yapıldığı yönünde istihbaratça uyarıldı." 50 muhbirin 15’i ise istihbarata bilgi aktararak ikramiye elde etmişler. Bir muhbire 180 bin Euro ikramiye verildi.

Thüringen’de bir köstebek hakkında başlatılan 35 soruşturma sona erdirildi. Kuzey Ren Vestfalya’da ise bir köstebeğin silah almasına yardımcı olundu.”

MUHBİR SİSTEMİ VERİMSİZ VE SORUNLU

Aşağı Saksonya Kriminoloji Araştıra Enstitüsü Müdürü Christian Pfeiffer V-Leute uygulamasının mevcut halini eleştirerek, muhbirlerde yararlanma tarzının az verimli ve büyük bir soru işaretini beraberinde getirdiğini söyledi.

Alman medyasında geçtiğimiz hafta devlete çalışan bir muhbirin NSU’lular için araç kiraladığı yönünde iddialara yer verilmişti. Kod ismi ‘Primus’ olan köstebeğin bu iddiaları geri çevirdiği belirtildi.

Diğer taraftan istihbaratın cinayete teşebbüsten hapse giren birini muhbir olarak kazandığı da araştırmadan çıkan sonuçlar arasında.

EDATHY: MUHBİRLİK HUKUK SİSTEMİNE HİZMET ETMELİ

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy ise konuyla ilgili facebook sayfasında şu ifadelere yer verdi: “İstihbarat köstebeklerle bundan sonra da işbirliği yapmak istiyorsa şunlar olmamalı: Cinayete teşebbüste bulunan birini hapiste muhbir olarak kazanmak, onun mektuplarının açılmamasını ve hapisten erken çıkması için girişimde bulunmak, daha sonra aktardığı önemli bilgileri polise aktarmamak. Tüm bunlar hukuk devletine hizmet etmiyor, sadece kendine zarar veriyor.” 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER