ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Eylül 2014 Perşembe 13:53

Dünyanın en zengin ülkesi olabilir

Dünyanın en zengin ülkesi olabilir

1707 yılından beri Birleşik Krallık’ın bir parçası olan İskoçya’da bugün bağımsızlık için referandum yapılıyor. Bağımsızlık kampanyasının merkezinde İskoçya’nın geniş petrol yatakları var.


 İskoçya bugün bağımsızlık referandumu için sandık başında. Birleşik Krallık'tan ayrılarak bağımsızlığını ilan edip etmeyeceğini belirleyecek olan tarihi oylama öncesi düzenlenen son anketler Birleşik Krallık'ta kalmak isteyenlerin oranını yüzde 52, bağımsızlığı isteyenlerin oranını da yüzde 48 olarak gösterdi. 

Eğer oylamadan "evet" oyu çıkarsa İskoçya İngiltere ile birlikte oluşturduğu tam 307 yıllık tarihi birlikteliğe son vermiş olacak. Bu arada oy kullanmak için kayıt yaptıran seçmen sayısının, toplam seçmenin yüzde 97'si ile oldukça yüksek bir oranda olduğu belirtiliyor. İskoçya'da 4 milyon 200 binden fazla seçmen var.

SONUCU KARARSIZLAR BELİRLEYECEK

Bağımsızlık isteyenlerle, Birleşik Krallık'ta kalmayı tercih edenler arasında başa baş mücadele referandum gününe kadar sürmesi dolayısıyla en kilit nokta yüzde 8 ile 14 arasında gösterilen kararsızların oyları olarak görülüyor. 

İngiltere'deki siyasi liderler tarihi gün öncesi son kozlarını oynayarak İskoçlara 'bizimle kalın" çağrısı yaparken İskoç Ulusal Parti Lideri Alex Salmond büyük gün öncesi yaptığı konuşmada "İskoçya'nın geleceğine kendi ellerinizle sahip çıkın." diye konuştu. 

"İSKOÇYA'NIN GELECEĞİ BİZİM ELLERİMİZDE"

Kendini destekleyen bin 500'den fazla İskoç'a hitap eden Salmond, "Bu hayatınızın fırsatı, elinizden kaçırmamalısınız. Bu fırsat, bu zamana kadar sahip olduğumuz en büyük an. İskoçya'nın geleceği bizim ellerimizde" diye konuştu. 

Salmond, oylamadan çıkan sonucun hayır olması halinde de bu sonucu onur ve saygı ile kabul edeceğini belirtti.

"İSKOÇYA HEPİMİZE AİTTİR"

Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise Salmond'un konuşmaları sert bir dille eleştirdi. Brown, İskoçya'nın Salmond dahil hiçbir siyasetçiye ait olmadığını söyleyerek "İskoçya hepimize aittir" diye konuştu. 

İskoçya'nın ikinci büyük kenti Glasgow'da konuşan Brown, bağımsızlık konusunda şüphesi olanların Birleşik Krallık'ı bir arada tutmak için "hayır" oyu vermeleri gerektiğini belirterek birlikte her ne yarattılar ise hiçbir milliyetçinin bunu ayırmasına izin vermemeleri gerektiğini vurguladı. 

İskoçya’da bugün  bağımsızlık referandumu Londra’da alarm zillerini çaldırmaya devam ediyor. İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılması durumunda dünyanın en zengin ülkesi olacağı söylentileri, bağımsızlık yanlılarını daha da cezbediyor.

İSKOÇYA ‘PETROL SARHOŞU’

Independent gazetesinin haberine göre İskoçya, bağımsız olması durumunda kişi başına düşen milli gelir açısından en zengin ülke olma potansiyelini taşıyor. Şimdiden bağımsız olduğu düşünülürse dünyanın en zengin 14’üncü ülkesi olan İskoçya, birçok petrol rezervine sahip.

Birleşik Krallık’a bağlı olduğu için petrol vergilerinden sadece yüzde 15 pay alabilen ülke bağımsız olması durumunda buradan da elde edeceği gelir artacak. Böylece devlet hızlı bir şekilde büyüyebilecek. Nüfus sadece beş milyon kişi olduğundan değişim de kolay olacak. Gelir seviyesi en yüksek ve en düşük olanlar arasında uçurum olmayacak. Milliyet'in haberine göre, şimdiden bankacılık, ticaret ve finans alanlarında çok parlak olan İskoçya, nüfusu az olduğu için ve bağımsızlık açısından erken Rönesans İtalya’sındaki şehir devletlere benzetiliyor. Birbirleriyle en yaratıcı olmak konusunda yarış halinde olan şehir devletler bölgeyi en parlak dönemine taşımıştı. İtalya birleştikten sonra bir daha aynı dönemi yakalayamadı.

KURTARICI BROWN

Londra ise sözkonusu parlak vaatlere karşı tez geliştirmeye çalışıyor. İngiltereBaşbakanı David Cameron’ın ülkeyi bağımsızlık fikrinden uzaklaştırmak için İskoçya kökenli selefi eski başbakan Gordon Brown’ı gönderdiği konuşuluyor. Guardian gazetesi haberi, “İmdada Brown mu yetişiyor? Hayır cephesi eski başbakanı Birlik’i korumak için İskoçya’ya gönderdi” cümleleriyle verdi. Brown önceki gün İskoçya’da, Birleşik Krallık’ta kalması halinde, bölgesel yönetimin yetkilerinin nasıl bir takvim çerçevesinde artırılacağını açıkladı.

KRALİÇE ELIZABETH MÜDAHALE ETSİN

İngiltere Kraliçesi II.Elizabeth’den de İskoçya’daki bağımsızlık referandumuna müdahale etmesi isteniyor. Telegraph gazetesine konuşan, iktidarın büyük ortağı Muhafazakar Parti’den bir milletvekili, “Referandum çok yakın geçecek gibi görünüyor. Kraliçe’nin müdahalesi belirleyici bir fark yaratabilir” dedi. Habere göre, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Kraliçe Elizabeth’den yardım talep etmesi isteniyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER