ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Ekim 2014 Perşembe 09:27

Dünya'da Cumhuriyet bayramımız kutlandı

Dünyada Cumhuriyet bayramımız kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet bayramı dünyanın bir çok yerinde coşku ile kutlandı.


29 Ekim Cumhuriyet bayramı dünyanın bir çok yerinde coşku ile kutlandı. Bir çok türk konsolosluğunda resepsiyon verildi.

FRANSA'DA RESEPSİYON VERİLDİ

Fransa'nın başkenti Paris'te, Türkiye Cumhuriyeti'nin 91. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verildi. Türkiye'nin Paris Büyükelçili'ğinin evsahipliğinde düzenlenen resepsiyona çok sayıda yabancı diplomat ile Fransa'da yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cuma günü Fransa'ya gerçekleştireceği ziyaretin her iki ülke ilişkilerinin geldiği seviyeyi görmek açısından önemli olduğunu söyledi. Akil, ''Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan olarak 20-21 Nisan'da da Fransa'yı ziyaret etmişti. Bu kısa bir dönem içinde Fransa'ya ikinci ziyaret oluyor. Bu da ilişkilerimizin geldiği seviyeyi görmek açısından çok çok önemli'' ifadelerini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında kişisel bir dostluk oluştuğunu da vurgulayan Akil, Türkiye-Fransa ilişkilerinin ciddi bir ivme kazandığını, ileri bir düzeye geldiğini söyledi.

CUMHURIYET BAYRAMI LONDRA’DA KUTLANDI

Resepsiyona Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım, Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, Silahlı Kuvvetler Ataşeliği, çeşitli ülkelerin büyükelçileri, diplomatlar, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı’ndan temsilciler katıldı.

Abdurrahman Bilgiç, Karaman’da yaşanan maden kazası nedeniyle müzik dinletisi ve eğlenceleri iptal ettiğini belirterek, Cumhuriyet Bayramı’nın bu yıl buruk geçtiğini söyledi. Birçok seçkin davetlinin resepsiyona katıldığını vurgulayan Bilgiç, “Görkemli bir resepsiyona ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadım.” dedi.

MOSKOVA’DA 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI COŞKU İLE KUTLANDI

Rusya’nın başkenti Moskova’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Türkiye Moskova Büyükelçiliği tarafından Moskova’nın merkezinde Swiss Otel’de gerçekleşen kutlamaya Rusya’da yaşayan Türk toplumu, yabancı büyükelçilik çalışanları ve Rus halkından yüzlerce misafir katıldı.

Kutlamada Büyükelçi Ümit Yardım, Elçi-Müsteşarı Gökhan Turan, Rusya Dışişleri Bakan eski Yardımcısı, Ortadoğu uzmanı Aleksandr Saltanov, Rusya Atom Enerjisi Kurumu’nun (Rosatom) Türkiye'de nükleer santral kuracak şirketi Akkuyu NGS A.Ş Operasyon Müdürü Oleg Titov, ünlü Rus siyasi uzmanlar Vladimir Yevseyev ve Sergey Markov, Türk diplomat, Türk ve Rus iş adamları hazır bulundu.

BÜYÜKELÇİ: CUMHURİYET’İN 100 YILLARA ULAŞMASINI DİLİYORUZ!

Büyükelçi Yardım, “Cumhuriyetin 91.yıldönümü bizim için çok büyük anlam ifade ediyor. Bu konudaki düşüncelerimi, Türkiye’nin 91 yılda nerden nereye geldiğini geçenlerde Rus Ria Novosti haber ajansında detaylı şekilde gazetecilerle paylaştım. Tabii hepimiz mutluyuz, gururluyuz, onurluyuz. Biraz önce sayın Cumhurbaşkanımızın mesajını misafirlerimizle, burada olan ve olmayan herkesle paylaştık. İnşallah nice 10 yılların artmasını, 100 yıllara ulaşmasını diliyorum. Herkese selamlar sevgiler!” dedi.

Rosatom Akkuyu NGS A.Ş Operasyon Müdürü Titov da yaptığı değerlendirmede, “Türk halkını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle bayramını kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

ALMANYA'NIN FRANKFURT KENTİNDE, RESEPSİYON VERİLDİ

Frankfurt Başkonsolosluğu tarafından bir otelde düzenlenen resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin Büyükelçiliğine gönderdiği özel kutlama mesajı okundu.

Cumhuriyetin kurulmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının önemine değinen Ekici, "Bugün cumhuriyetimizin kurucuları olan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını, vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna hayatlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi en içten duygularımızla ve rahmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

GÜNEY AFRIKA CUMHURİYETİ'NİN BAŞKENTİ PRETORİA'DA RESEPSİYON VERİLDİ

Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı Genel Müdürü Mawethu Vilana, Türkiye ile güçlü ilişkiler içinde olmak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle resepsiyon verdi. Resepsiyona Güney Afrika Hükümeti adına katılan Vilana, Türkiye ile Güney Afrika arasında 2012'de kurulan "iki uluslu komisyon” aracılığıyla ilişkilerin yeniden güçleneceğini umduğunu belirtti.

KUDÜS'TE, 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI ÇERÇEVESİNDE RESEPSİYON VERİLDİ

Gelen davetlileri büyükelçi Mustafa Sarnıç ve eşi Esin Sarnıç kapıda birlikte karşılarken, Filistin Devleti'nin 5 bakanla temsil edildiği resepsiyona Filistin’de görevli çok sayıda büyükelçi, başkonsolos ve diplomat katıldı.

Resepsiyon sırasında büyükelçi Sarnıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine gönderdiği Cumhuriyet Bayramı özel kutlama mesajını gelen davetlilere okudu.

Büyükelçi Sarnıç, Erdoğan’ın mesajını okuduktan sonra devam ettiği konuşmasında, Türkiye’nin sürgünde Filistin Devletini 1988 yılında ilk olarak tanıyan ülkelerden birisi olduğunu hatırlatarak, "Uluslararası topluluğun Filistin halkına 1967 sınırlarına dayalı başkenti Doğu Kudüs olan hak ettiği bağımsız Filistin Devleti'ni tanıma borcu olduğunu" söyledi.

Sarnıç, son olarak Türkiye’nin her zaman Filistin halkının yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini ifade ederek, Türkiye’nin doğrudan ve dolaylı olarak Filistin'e 2004 yılından beri yaptığı yardımların 350 milyon dolara ulaştığını sözlerine ekledi.

KOPENHAG'DA BAYRAM DOLAYISIYLA RESEPSİYON DÜZENLENDİ

 Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu verildi.

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez tarafından Büyükelçilik konutunda yabancı konuklara yönelik verilen resepsiyona, Danimarka Dışişleri Bakanlığından Dış Politika Direktörü Kim Jörgensen ve Dışişleri Protokol Genel Müdürü ile aralarında ABD'nin Kopenhag Büyükelçisi Rufus Gifford'un da bulunduğu çok sayıda büyükelçi, yabancı misyon temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

Büyükelçi Mehmet Dönmez, Türk ve Danimarka milli marşları okunduktan sonra yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yıl dönümü ve cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ü andıklarını ancak dün Türkiye'de meydana gelen maden kazasının da üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, resepsiyona katılımdan dolayı konuklara teşekkür etti.

Türkiye'nin NATO ve diğer birçok uluslararası kuruluşun üyesi olduğunu ifade eden Dönmez, Türk toplumunun yabancılar içinde en büyük grubu oluşturduğu Danimarka'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten de mutluluk duyduklarını kaydetti.

Büyükelçi Dönmez daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajını okudu.

Davetlilere daha sonra Türk mutfağından yemekler ikram edilirken Türkiye'den getirilmiş tatlılar büyük ilgi gördü.

Yabancı konuklara yönelik resepsiyondan sonra Danimarka'da yaşayan Türk kuruluşların temsilcileri, iş adamları, akademisyenler ve büyükelçilik çalışanlarının katıldığı bir resepsiyon verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı burada Türkçe olarak okundu.

TÜRKİYE'NİN WASHİNGTON BÜYÜKELÇİLİĞİNDE RESEPSIYON VERİLDİ

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve eşi Sinem Kılıç'ın ev sahipliğinde Büyükelçilik Rezidansı'nda yabancı konuklar için verilen resepsiyona, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Dairesi'nde Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz'den Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat, Kongre'den yetkililer ve yabancı misyon şeflerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Türk ve ABD milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda Antakya Medeniyetler Korosu'nun da bir konser vermesi öngörülüyordu, ancak Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden kazası nedeniyle sadece ilahiler söylendi. Medeniyetler Korosu, maden kazası dolayısıyla Türk halkının duyduğu acıyı paylaşmak ve dayanışmasını sergilemek için üç semavi dinden ilahiler seslendirdi.

Resepsiyonda konuşan Büyükelçi Kılıç, Türkiye'nin, cumhuriyetin kuruluşundan bu yana, dünyanın demokratik ve modern ülkeleri arasına kesin surette girmesini sağlayan kapsamlı siyasi, ekonomik ve sosyal bir dönüşüm sürecinden geçtiğini dile getirdi.

Türkiye'nin bu başarılı dönüşümünün, tüm bölgenin savaşlar, çatışmalar, yoksulluk ve insani krizle boğuşmaya devam ettiği bir dönemde bugün her zamankinden daha görünür olduğunu ifade eden Kılıç, Türkiye'nin bugün istikrarsız bir coğrafyada istikrar ve refah kapısı olduğunu kaydetti. Kılıç, Türk ekonomisinin şu anda Avrupa'da en büyük 6'ncı, dünyada da 16'ncı ekonomi olduğunu, Türkiye'nin bölgesinde demokrasi, özgürlükler, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri benimsemiş işleyen tek laik demokrasi olmaya devam ettiğini belirtti.

Kılıç, ABD ile paylaştıkları bu ortak değerler ve çok sayıda dış politika konusundaki ortak hedeflerinin, iki ülke arasındaki örnek niteliğindeki ortaklığın temel öğelerini oluşturduğunu, Türkiye ve ABD'nin 60 yılı aşkın süredir dünyada barış, özgürlükler ve demokrasi için birlikte çalıştığını vurguladı.

Daha güvenli, özgür ve refah dolu bir dünya inşa etmede bugün hala ciddi zorluklarla karşı karşıya olduklarına değinen Kılıç, "Bu zorluklar karmaşık ve doğası gereği her tarafa yayılır nitelikte. İşte bu nedenle, 21'inci yüzyılın gereklerini karşılamada Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ortaklık bugün her zamankinden daha önemli" diye konuştu.

Kılıç, Türkiye olarak ABD ile aralarındaki köklü ve zaman testinden geçmiş ikili ilişkileri gelecek yıllarda daha da geliştirmeye son derece kararlı olduklarını da belirtti.

Konuşmasında Ermenek'teki maden kazasına da değinen Kılıç, 18 madencinin hala madende mahsur olduğunu hatırlatarak, "Karaman'dan iyi haberler almayı ümit ediyoruz. Dileklerimiz ve dualarımız, Türkiye'nin ekonomik başarı hikayesinin bu isimsiz kahramanlarıyladır. Tüm madencilerimizin bir an evvel kurtulmalarını ve ailelerine tekrar kavuşmalarını diliyorum" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sloat da resepsiyonda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajını okudu.

Sloat ayrıca, Bakan Kerry ve ABD yönetimi adına Ermenek'teki maden kazasından dolayı üzüntülerini dile getirerek, düşünce ve dualarının bugün Türkiye halkıyla olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde yerel saatle bu akşam Türk konuklar için düzenlenecek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel mesajı okunarak bir ilk gerçekleştirilecek.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER