ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2014 Salı 16:08

Dünya tanımıyor ama o seçimin galibi

Dünya tanımıyor ama o seçimin galibi

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) başkanlık seçimlerini kazanan Aleksandr Zaharçenko yemin ederek görevine başladı


Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) başkanlık seçimlerini kazanan Aleksandr Zaharçenko yemin ederek görevine başladı. DHC başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 75,5’ini alan Aleksandr Zaharçenko’nun yemin töreni, Donetsk Müzik ve Drama Tiyatrosu’nda gerçekleşti.
Donbas olarak adlandırılan bölgede geçtiğimiz Pazar günü yapılan başkanlık ve parlamento seçimlerini Kiev yönetimi ve ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri ‘yasa dışı’ kabul ederken, Rusya katılım oranının yüksekliği nedeniyle olumlu değerlendirmişti.

Yemin töreninde yaptığı konuşmada kendisine güvenerek oy verenlere teşekkür eden Zaharçenko, DHC bayrağını şerefle taşıma, yıkılan evleri ve bombalanan yolları yeniden yapma sözü verdi. Zaharçenko yemin töreni sonrası yaptığı ilk basın açıklamasında; “Ben, Poroşenko (Ukrayna Cumhurbaşkanı ) ile görüşmeye hazırım. O hazır mı bilmem ?” dedi.
Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) başkanlık seçimlerini ise yüzde 63 oranında oy alan İgor Plotnitskiy kazandı.

BM: ÖNEMİ YOK

Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Farhan Hak, Donbas’taki seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada, BM’nin bu konuda defalarca seçimleri protesto ettiğini ifade ederek hâlihazırda da bu duruşlarının değişmediğini dile getirdi.

Daha önce ise BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise DHC ve LHC seçimlerinin yapılmasını, Minsk protokolünün çiğnenmesi olarak değerlendirmişti.

ABD: SEÇİMLER MOSKOVA’NIN LEHİNE

Daha önce Lugansk ve Donetsk bölgelerinde silahların gölgesinde yapılan seçimleri tanımayacağını açıklayan Beyaz Saray bir yandan de, Rusya’yı silahlı ayrılıkçıların kışkırtmak ile suçladı.
Seçimlerin Moskova’nın lehine olduğu belirtilen ABD görüşünde seçimler akabinde Rusya’nın Ukrayna sınırlarına asker ve ağır silah konuşlandırdığına dikkat çekildi.

RUSYA: KİEV TEMASA GEÇSİN

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ise Donbas’taki sözde seçimlerini kabul ederek tanımakla kalmayıp Ukrayna’nın güneydoğu sakinlerini yüksek katılımları nedeniyle kutladı.
Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yer alan açıklamada, Kiev merkez yönetiminden, Donbas temsilcileriyle iyi ilişkilerin kurması istenildi.

ALMANYA: RUSYA FAZLA KONUŞMASIN

Söz konusu seçimlerini tanımadığını söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier yerel bir gazeteye verdiği demeçte, Rusya’ya seçimler konusunda fazla konuşmaması hususunda çağrıda bulundu.

Donbas’ta nisan ortasından bu yana devam eden çatışmalarda yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybederken yüz binlerce kişi de göçmen konumuna düştü.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER