ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Aralık 2017 Çarşamba 16:30

Dönerde fosfat yasağı AP'den geri döndü

Dönerde fosfat yasağı APden geri döndü

Avrupa Parlamentosu, dönerde fosfat katkı maddesi kullanılmasının yasaklanmasını içeren düzenlemeyi onaylamadı.


Avrupa Birliği'nde (AB), fosfat kullanıldığı için dondurulmuş döner etinin satışını önleyebilecek tasarıya, Avrupa Parlamentosundan (AP) onay çıkmadı.

Strazburg'da toplanan AP Genel Kurulu, AB'de dönerde fosfat katkı maddesi kullanılmasının yasaklanmasına ilişkin tasarıyı oyladı.

Tasarı için 373 'evet' ve 272 'hayır' oyu kullanıldı. 30 AP üyesi ise çekimser kaldı. Genel Kurul oylamasında fosfatın yasaklanması için gerekli 376'lık mutlak çoğunluk sağlanamadı.

Böylece, fosfat katkı maddesinin dondurulmuş döner etlerinde kullanılmasının yasaklanmasına yönelik tasarı AP'den geçmedi.

- Döner tartışması

Geçtiğimiz günlerde AP ve AB Komisyonu, dönerde fosfat katkı maddesi kullanılmasıyla ilgili anlaşmazlığa düşmüştü.

AB Komisyonu kuzu, koyun, dana, sığır ve tavuk etlerine fosfat, fosforik asit, di fosfat, tri fosfat, polifosfatın katkı maddesi olarak kullanılmasına izin verilmesi hakkında düzenleme teklifinde bulunmuştu.

AP Gıda Komitesi, dönerde gıda katkı maddesi fosfatın yasaklanmasına ilişkin bir teklifi görüşmüş, fosfatın kalp sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle döner ve kebaplarda kullanımının yasaklanmasını istemişti.

AB kuralları et ürünlerinde fosfat kullanımına genel olarak izin vermiyor ancak etin lezzetini ve suyunu korumak için çeşitli istisnai durumlarda söz konusu maddeler kullanılabiliyor.

Oylamanın aksi yönde sonuçlanması durumunda, dondurulmuş dönerde fosfat katkı maddesi yasaklanabilecek ve Avrupa'daki hazır döner üretim tesisleri büyük oranda etkilenecekti.

Daha çok Yeşiller ve Sosyalist gruplara mensup AP üyeleri, dondurulmuş döner etinin, fosfat katkı maddesi kullanıldığı ve sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle yasaklanması için girişimde bulunmuştu.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin, fosfat katkı maddesi kullanılan dondurulmuş etlerin sağlığa zararlı olup olmadığıyla ilgili çalışması devam ediyor. Araştırma sonucunda insan sağlığına zararlı bir durum çıkması halinde döner etinde fosfat tartışmaları yeniden başlayacak ve yasaklanması yeniden gündeme gelebilecek.

Oylama sonrasında AP'nin en büyük siyasi grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP), sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Dönerinizi kurtardık. Bir şey değil." ifadesini kullandı.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER