ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2014 Pazartesi 08:05

Dışişleri Bakanlığından seçimleri tanımama çağrısı

Dışişleri Bakanlığından seçimleri tanımama çağrısı

Rus yanlısı ayrılıkçılarca tek taraflı olarak ilan edilen "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinde", Ukrayna'nın tanımadığı parlamento ve başkanlık seçimleri için oy kullanma işlemi sona erdi.


Seçimlerde, saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 20.00'de sona erdi. Luhansk'taki bazı sandıkların saat 22.00'ye kadar açık kaldığı bildirildi.

Ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk'te yerel saat ile 14.00'e kadar 527 binden fazla seçmenin, Luhansk'ta ise saat 20.00'ye kadar 628 bin seçmenin oy kullandığı bildirildi. "Luhansk Halk Cumhuriyeti" Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Sergey Kozyakov, yaptığı açıklamada, yerel saat ile 20.00 itibarıyla bölgedeki 628 bin 138 seçmenin oy kullandığını ve Luhansk'taki oy verme oranının yüzde 61,74 olduğunu açıkladı.
 

Ayrı ayrı yapılan parlamento seçimlerine, Donetsk'te, "Donetsk Cumhuriyeti Birliği" ile "Özgür Donbas Birliği", Luhansk'ta, "Luhansk'a Barış", "Luhansk Ekonomik Birliği" ve "Halk Birliği" katıldı. Donetsk'te, adaylar, Başbakan Aleksandr Zaharçenko, meclis üyesi Yuriy Sivokonenko ve Yeni Rusya Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aleksandr Kofman, Luhansk'ta ise Başbakan İgor Plotnitski, Sendikalar Birliği Başkanı Oleg Akimov, Sağlık Bakanı Larisa Ayrapetyan ve işadamı Viktor Penner yarıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN SEÇİMLERİ TANIMAMA ÇAĞRISI

Öte yandan, Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, dünyadaki hiçbir uygar ülke veya uluslararası kuruluşun "sözde seçimleri tanımadığı" ve gözlemcilerini göndermediği kaydedildi.

Açıklamada, bazı marjinal siyasi güçlerin temsilcileri olan ve kendini gözlemci ilan edenlerin, Donetsk ve Luhansk'a gelerek Ukrayna yasalarını ihlal ettiği ve bunun hukuki bir sonucu olacağı kaydedilerek seçimlerin, devlet hakimiyetini zorla ele geçirmeye teşebbüs olduğu belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, uluslararası partnerlerin, sözde seçimleri kınayan devlet ve uluslararası kuruluşların safında yer alması istenerek "sahte gözlemcilerin" her türlü değerlendirme ve açıklamalarından uzak durulması çağrısı yapıldı.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER