ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 15:26

Devrik lider Bozize, Çad’ı suçladı


Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) devrik lideri Francois Bozize, Çad hükümetini, başkenti ele geçiren Seleka isyancılarına yardım etmekle suçladı. Bozize, “Güney Afrika askerlerine yapılan saldırı dahil Çad özel güçleri Seleka’nın Bangui’deki son operasyonlarını komuta etti.” dedi.

İsyacılara karşı koyamayarak Kamerun’a kaçan Bozize, BBC Fransız Servisi’ne yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “ 23 Mart Cumartesi günü Seleka güçlerini durdurduk ama gece yarısı bir Afrika ülkesi Seleka’ya destek gönderdi. Kuşkusuz inanıyorum ki bu ülke Çad’tır.”

Bozize, Çad’da bugün ülkesindeki son gelişmeleri görüşmek için olağanüstü toplanan Orta Afrika Ülkeleri Ekonomi Topluluğu (ECCAS) zirveye katılmak istediğini, ama kabul edilmediğini söyledi.

Halihazırda Çad’ın ev sahipliğinde 13 askerini kaybeden Güney Afrika’nın da katılımıyla ECCAS üyeleri OAC’deki son durumu görüşüyor.

OAC ile Çad ilişkileri iyi durumda iken geçtiğimiz aylarda bozulmaya başlamıştı. Çad lideri İdris Deby geçen yıla kadar Bozize’nin güvenliği için kendi korumalarını görevlendiriyordu. Öte yandan Deby, Çad’a karşı OAC’de konuşlanan isyancılardan büyük rahatsızlık duyuyordu.

Çad’ın başkenti N'Djamena’daki zirveye OAC’de kendini devlet başkanı ilan eden Michel Djotodia, başbakan olarak atadığı Nicolas Tiangaye’yi gönderdi. Pazar günü geçici hükümetini kuran Djotodia, gelecek seçimlerin yapılacağı 2016’ya kadar ülkeyi yöneteceğini duyurdu.

10 yıl önce iktidara gelen Bozize, iki seçimden galip çıkmıştı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER