ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Ocak 2014 Perşembe 14:34

Çocuklara hayvan yemi yediriyorlar

Çocuklara hayvan yemi yediriyorlar

Yermuk kampında açlık ve ölüm kol geziyor... Açlıktan ölenlerin sayısı 49'a yükseldi.


Esed rejiminin 187 gün önce abluka altına alarak gıda ve ilaç girişini yasakladığı Yermuk Mülteci Kampı'nda, art arda gerçekleşen "açlıktan ölüm" vakalarına biri daha eklendi.

AÇLIKTAN ÖLEN ADAMI FARELER YEDİ

Yermuk kampında açlıktan ölen yaşlı adamı fareler yedi. Suriye'nin başkenti Şam'da abluka altındaki Yermuk Kampı'nda yürek burkan trajediler yaşanırken, üç gün önce açlıktan ölen yaşlı bir adamı farelerin yediğini görenler dehşete kapıldı. Kampa yönelik sürdürülen çalışmalarda görevli aktivist Ebul Bera Haşim, yaşlı bir adamın, evinde ölü bulunduğunu bildirdi.

"Dün yaşlı bir adam, evinde açlıktan ölmüş halde bulundu. İçeri giren komşuları yaşlı adamın cesedini bulmuşlar. Gittiklerinde, farelerin en az 3 gün önce öldüğü tahmin edilen yaşlı adamın parmaklarını yediğini farketmişler." diyen Haşim, bu olayla birlikte açlıktan ölen sayısının 49’a yükseldiğini belirtti.

ÇOCUKLARA HAYVAN YEMİ

Öte yandan Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışmalar Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Chris Gunness, Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Yermuk Mülteci Kampı'nda bulunan bebeklerin ve çocukların hayvan yemi yiyerek hayatta kalmaya çalıştığını söyledi.

Gunness, Yermuk'ta insanların yetersiz beslenmeden dolayı acı çektiğini belirterek, özellikle doğum yapan kadınlar ve kriz sırasında yaralananlarla ilgili tıbbi yardım eksikliği olduğunu dile getirdi.

Gunness, "Bu durumdan dolayı bazı kadınlar için hayati tehlike söz konusu. Bebekler ve çocuklar bayat sebzeler, bitkiler, toz halindeki domates salçası, hayvan yemi ve suda eriyen gıda baharatları yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor. Çocuklar yetersiz beslenmeye bağlı olarak, kansızlık ve kemik hastalıklarına yakalanıyorlar" diye konuştu.

Yermuk Mülteci Kampı'na yaklaşık bir yıldır elektrik verilmediğini ve kampta bulunanların mobilyalarını çadırlarının önünde yakarak ısınmaya çalıştığını kaydeden Gunness, haftada sadece üç gün, günde dört saat kampa musluk suyu verildiğini de ifade etti.

KEDİ, KÖPEK ETİ FETVASI

İsrail'in uyguladığı zulüm ve baskı sebebiyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Filistinliler için 1957'de oluşturulan Yermuk Mülteci Kampı, 2.11 kilometre kare alana kuruldu. Şam'ın kırsalında yer alan kamptaki mülteci sayısı göçlerin zamanla artmasıyla en son 600 bini aşmıştı.

Ancak Suriye ordusu 187 gün önce bölgeyi kuşatma altına alarak abluka uygulayınca kamptan bölgedeki ülkelere yoğun göç akışı başladı, zamanla buradaki mülteci nüfusu 20 bine kadar düştü.

Yetersiz beslenmeden dolayı hasta ve yaşlı yetişkinler ile bebek ölümleri yaşanınca, Suriyeli alimler, "Zaruretler haram kılınanı mübah kılar" kaidesine dayanarak, "kedi, köpek eti yenilebileceği" fetvası vermişlerdi.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER