ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2013 Perşembe 15:22

CNN'in meşhur yalanları

CNNin meşhur yalanları

Bugünlerde Taksim'deki Gezi Parkı gösterilerini canlı yayınlayarak kendince önemli bir misyonu üstlenen CNN'in geçmişi hiç de temiz değil. İşte CNN'in kara listesi...


Gezi Parkı eylemlerinde durumdan vazife çıkarıp yanlı yayın yapan CNN'in gazetecilik geçmişi manipülasyonlarla dolu. Körfez Savaşı'nda Saddam'ı kötülemek için 15 yaşındaki bir kızı kullanıp, bebeklerin kuvözde ölüme terk edildiği yalanı CNN'e ait. Pentagon'un emriyle petrole bulanmış karabatak görüntülerini servis eden de Irak Savaşı'nda Bush ve ekibinin 935 yalanına çanak tutan da yine CNN'di.

Bugünlerde Taksim'deki Gezi Parkı gösterilerini canlı yayınlayarak kendince önemli bir misyonu (!) üstlenen CNN'in geçmişi pek parlak değildir. Amerika'daki savaş lobisinin temsilcisi gibi davranan CNN gerektiğinde sipariş haber yapıyor gerektiğinde manipülasyon yapıyordu.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre; Bunlardan birkaçı şöyle:

1990 BİRİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI'NDAKİ YALANI

1990 yılının sonbaharında ABD Irak'a saldırmak için gün sayıyordu. Ancak Saddam ve Irak'ı kötülemek için ellerinde ikna edici argümanlar yoktu. Ama devreye hemen dünyanın en büyük halka ilişkiler şirketi Hill and Knowlton devreye sokuldu. Kamuoyunda Saddam'ı Hitler'e benzetmek için CNN ve büyük bir sermaye Hill and Knowlton'la uydurma bir haber yaptılar. 15 yaşındaki Kuveytli bir kız gönüllü olarak çalıştığı hastanenin Iraklı askerler tarafından baskına uğradığını ve bebeklerin kuvözlerden alınarak yerlere atılıp ölüme terkedildiğini söylüyordu.

Bu haberi dünyaya CNN duyurdu. George Bush savaşa bahane oluşturmak için her fırsatta bu hikayeyi kullandı. Halbuki 15 yaşındaki kız o hastanede hiç bulunmamıştı. Kuveyt'in Amerikan büyükelçisinin kızıydı. Adı da Nayirah el-Sabah'tı. Gerçek ortaya çıkana kadar ABD Irak'ı bombalamaya başlamıştı bile.

PETROLE BULANMIŞ KARABATAKLAR YALANI

1991 Körfez Savaşı döneminde aylarca ekranda gitmeyen, petrole bulanmış can çekişen karabatak görüntüleri vardı. Habere göre Saddam Kuveyt'i bombalamış ve denize dökülen petrol sonucu karabataklar bu hale gelmişti. Bu olayı dünyaya CNN duyurmuştu. Halbuki haberi hazırlayan ve CNN'den bunu kullanmasını isteyen Pentagon'du.

IRAK İŞGALİYLE İLGİLİ YALANLARI

ABD'de Kamu Dürüstlüğü Merkezi'nin tespitlerine 2003 Irak Savaşı'nda Başkan Bush ve ekibi tam 935 yalan açıklamada bulunmuşlardı. Bu haberlerde en çok kullanılan kanal CNN'di. Dış İşleri Bakanı Colin Powell'in Irak'ta kimyasal silah olduğu ve Saddam Hüseyin'in El-Kaide bağlantılarıyla ilgili yalan ve fabrikasyon haberler CNN üzerinden bütün dünyaya duyurulmuştu. Hatta Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in CNN'inn patronu Ted Turner'la yakın dost oldukları ve Irak haberleriyle ilgili kendilerine yardımcı olunmasını istedikleri herkesin bildiği bir durumdu.

ABD YÖNETİMİNDEN ALINAN PARALAR

1 Nisan 2013'te eski CNN çalışanı Amber Lyon, kanalın kendisinden ısmarlama haber istediğini açıkladı. Lyon bunun sebebini sorduğunda CNN yetkililerinin 'ABD yönetimi böyle istiyor' dediğini belirtti. Lyon özellikle Irak ve Suriye'deki durumu yetkililerin kendisinden abartarak vermesini istediğini söyledi. Lyon ayrıca İran'a karşı askeri bir müdahaleyi meşru kılmak için kamuoyuna yönelik haberler yaptıklarını ve bunun için CNN'in ABD yönetiminden büyük paralar aldığını da iddia etti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER