ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Kasım 2012 Perşembe 01:24

Clinton'dan Türkiye'yi kıskandıracak açıklama

Clintondan Türkiyeyi kıskandıracak açıklama

Mısır'ın garantörlüğünde İsrail ile Filistin arasında sağlanan ateşkesten sonra Clinton yaptığı açıklamada "bölgesel lider Mısır" vurgusu yaptı.


İsrail ile Filistin arasında gerçekleşen ateşkes anlaşmasının İsrail tarafından da doğrulanmasının ardından uluslararası arenada hareketlilik başladı. 

Obama, Netanyahu ve Mursi ile görüştü, her iki tarafa da tebriklerini iletti. 

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ise ateşkesin sağlanması sürecinde desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkürlerini iletti. 

CLINTON: "BÖLGESEL LİDER MISIR"

Ancak, bu uluslararası tebrik-teşekkür trafiği esnasında en çok dikkati çeken ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın sözleri oldu. 

ABD Dışişleri Bakanı Clinton ateşkes kararı alınması üzerine 'Bölgesel liderliğinden ötürü Mısır'ı tebrik ederim' diye konuştu.

Bölgede, dünya kamuoyu ve bölge halkları tarafından "bögesel lider" olarak Türkiye anons edilirken Clinton'un bu sözleri oldukça manidar karşılandı.

TÜRKİYE-İSRAİL ARASINDAKİ GERGİNLİK TÜRKİYE'Yİ KRİZDE PASİF BIRAKTI

Türkiye'nin İsrail'le arasındaki gerginlik nedeniyle krize tam anlamıyla muvafık olamaması da ateşkeste Mısır'ın garantör olmasını gerektirdi. 

'TÜRKİYE KATKI SAĞLADI'

Mısır'dan yapılan açıklamada Türkiye, Katar ve BM'nin barışa katkı sağladığı belirtildi.

OBAMA, MURSİ İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray açıklamasına göre, Obama görüşmede Mursi'ye, sürdürülebilir bir ateşkese varılmasına dönük çabaları ve ateşkes teklifi üzerindeki müzakerelerde gösterdiği kişisel liderlikten dolayı teşekkür etti.

Mursi'nin de Başkan Obama'ya bu konudaki çabalarından dolayı takdirlerini ifade ettiği belirtildi.

BARIŞ GÜVENİ GETİRECEK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, sadece adalet üzerine kurulan kapsayıcı bir barışın İsrail ve Filistinlilere güveni getireceğini söyledi.

Ban, Güvenlik Konseyi'nde, İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkesin sağlandığı bilgisi üzerine düzenlenen danışma toplantısına Tel Aviv Havalimanı'ndan videokonferans yöntemiyle katıldı.
Bölgede 3 gündür ateşkesin sağlanması için temaslarda bulunduğunu anlatan Ban, Mısır'ın sergilediği liderlikle ateşkesin sağlandığını kaydetti.

Uluslararası toplumun ateşkesin sürmesi ve bölgeye insani yardım ulaştırılmasına odaklanması gerektiğini ifade eden Ban, ''Hepimiz bölgedeki risklerin farkındayız. Uzun süreli bir ateşkes için daha üzerinde anlaşılması gereken önemli detaylar bulunuyor'' dedi.

Tel Aviv'de bir otobüste meydana gelen patlamadan duyduğu üzüntüyü dile getirip olayı kınayan Ban, birinci önceliğinin iki taraftan da sivillerin korunması olduğunu vurguladı.

Bölgedeki BM çalışanlarının verdiği bilgiye göre, saldırılarda 139 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve bunların 70'ten fazlasının sivil olduğunu anlatan Ban, 900'den fazla Filistinlinin yaralandığını ve yerlerinden edilen 10 binden fazla Gazzelinin BM tarafından yönetilen 12 okula yerleştiğini kaydetti.

ATEŞKESİ ONURLU BİR ŞEKİLDE KABUL ETTİ

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Şallah, Filistin direniş güçlerinin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında onurlu bir direniş gösterdiğini ve ateşkesi de onurlu bir şekilde kabul ettiğini belirtti.

Ramazan Şallah, İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkesin ardından Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile yaptığı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, ateşkesin şartlarını İsrail tarafından muhalif bir tutum sergilenmedikçe yerine getireceklerini belirterek, ''Biz, bu konuda uzman olan İsrail'in sözünden dönmesi hususunda da alışkanlık kazandık'' dedi.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırının etkenlerinin siyasi olduğunu kaydeden Şallah, ''İsrail'in Gazze'ye saldırı sebepleri hala geçerliliğini koruyor'' dedi.

Şallah, ''İsrail'in saldırıları karşısında onurlu bir direniş gösterdik ve ateşkesi de onurlu bir şekilde kabul ettik'' ifadesini kullandı.

AJANSLAR-YAZETE.COM

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER