ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Eylül 2014 Perşembe 16:54

Çin'den Hindistan'a yatırım sözü!

Çinden Hindistana yatırım sözü!

Çin ve Hindistan arasında 12 anlaşma imzalanırken, Pekin, Yeni Delhi’ye beş yıllığına 20 milyar dolarlık yatırım sözü verdi.


Çin ve Hindistan arasında 12 anlaşma imzalanırken, Pekin, Yeni Delhi’ye beş yıllığına 20 milyar dolarlık yatırım sözü verdi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, sınır sorunları ve ayrılıkçı olarak suçladığı Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama gibi konularda sorun yaşadığı Hindistan’a tarihi ziyaret yapıyor.

3 günlük ziyaretine dün başlayan Xi, ziyaret kapsamında bugün başkent Yeni Delhi'deki Cumhurbaşkanı Sarayı'nda Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Başbakan Narendra Modi, Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj ve üst düzey kabine üyelerinin katıldığı resmi törenle karşılandı.

Başbakan Modi ve Xi arasındaki görüşmede yatırım ve stratejik ortaklık ön plana çıktı. Çin medyasına göre, Xi, 21'inci Yüzyıl Asya söylemine dikkat çekti ve iki büyük ülkenin gelişmelerinin bu açıdan kilit rol oynadığına işaret etti.

ÇİN EJDERHASI, HİNT FİLİ VURGUSU

Hindistan'ı uzun vadeli stratejik işbirliği ortağı olarak gördüklerini belirten Xi, konuşmasında, "Çin ejderhası" ve "Hint filinin" barış içinde bir arada yaşadıklarını anlattı. İki ülkenin işbirliği içinde barışçıl kalkındıklarını, bunun iki ülkedeki 2,5 milyar insana yarar getirdiğini vurguladı. Xi ayrıca bunun bölge ve dünyayı derinden etkilediğini de kaydetti. Çin, 1,3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi ilen, Hindistan’ın da 2030 yılında Çin’den daha kalabalık ülke olması bekleniyor. Xi görüşmede bazı öneriler de ortay koydu. Bunun en dikkat çekeni ise Bangladeş, Çin, Hindistan, Myanmar arasında ekonomi koridoru inşasının hızlandırılması oldu. Bu konu geçen yıl Başbakan Li Keqiang’ın Hindistan ziyaretinde de gündeme getirilmişti.Xi ayrıca İpek Yolu Ekonomi Kuşağı, 21'inci Yüzyıl Deniz İpek Yolu, Asya Yatırım ve Kalkınma Bankası gibi alanlarda işbirliği yapılması, bölgesel ekonomik entegrasyonun ilerletilmesini de tavsiye etti.

Çin ile Hindistan arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında 65,47 milyar dolar olurken, Hindistan’ın ticaret açığı 31,42 milyar dolar gerçekleşmişti. İkili ticaret 2000 yılında 2,92 milyar dolar, 2010 yılında ise 61,7 milyar dolar olmuştu.

NELERE İMZA ATILDI

Görüşmenin ardından, aralarında demiryolu, kültür, sınır sorunları, vize, sinema, sanat ve uzay alanlarını kapsayan 12 anlaşma imzalandı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek ve Hindistan’ın rahatsız olduğu ticaret açığını kapatmak için Çin’in bu ülkeye beş yıllığına 20 milyar dolarlık yatırım sözü verdiği de kaydedildi.

İki taraf, uzayın barışçıl kullanılması, uzay araştırmaları ve komünikasyon uyduları konularındaki işbirliğini teşvik etme amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.

İki taraf ayrıca sınır ticareti suçlarıyla mücadelede işbirliğini arttırma konusunda anlaştı.

İlaç standardı, geleneksel tıp ve ilaç testi alanlarındaki işbirliğini yürütmek için de bir anlaşma imzaladı.
Mumbai ve Şanghay kardeş şehir ilan edilirken, Çin, 2016 Yeni Delhi Kitap Fuarı’na onur konuğu ülke olmayı kabul etti.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı, Hindistan ve Pakistan'ın bir an önce Şanghay İşbirliği Örgütü'ne resmi üye olmasını desteklediğini bildirdi.

Xi Jinping, Hindistan ziyareti öncesi 14 Eylül’de Tacikistan’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Konseyi'nin 14. toplantısına katılmış ve buradan da Maldivler ve Sri Lanka’ya geçmişti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER